Еврогрупата призова Кипър да предложи как да бъде постигнато споразумение

Финансовите министри на еврозоната призоваха Кипър да каже как ще постигне споразумение с международните кредитори, което да спаси страната от банкрут, след като кипърският парламент отхвърли предложените условия за сделката, съобщи Ройтерс. След като условията бяха отхвърлени, министрите очакват Кипър да предложи какви промени да бъдат направени в споразумението, но основните параметри трябва да останат същите, заяви в комюнике председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след телефонната конференция късно снощи. „Еврогрупата е готова да разисква с кипърските власти план Б, които те трябва да й представят възможно най-бързо“, се посочва в съобщението.
Кипърските депутати отхвърлиха в сряда план, който предвиждаше да бъдат отнети под формата на еднократен данък до 10 процента от парите по банковите депозити в страната. Целта е да бъдат събрани 5,8 милиарда евро като предварително условие за получаване на спасителния пакет от Европейския съюз и Международния валутен фонд в размер на 10 милиарда евро. Правителството внесе вчера серия законопроекти, включително за създаване на „фонд за солидарност“ и за налагане на капиталов контрол на банките, а парламентът отложи за днес дебатите по тези проекти с мотива, че има нужда от още време за консултации.
Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери е разговарял по телефона с кипърския финансов министър Михалис Сарис и е предложил съдействие за спасяването на водещите банки на страната, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на кипърската телевизия Сигма. В замяна на това САЩ предлагат въвеждане на 15-процентен данък върху всички чуждестранни депозити, както и контрол върху газовите находища в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море.
Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу ще се срещне с руския президент Владимир Путин и ще даде пресконференция с премиера Дмитрий Медведев на фона на силно напрежение между ЕС и Русия заради Кипър. В Москва продължава посещението на кипърския финансов министър Михалис Сарис.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *