Еврогрупата ще възобнови преговорите с Атина

Еврогрупата, която обединява финансовите министри на страните, въвели единна европейската валута, и Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ), решиха да възобновят през януари преговорите с Атина по краткосрочните мерки за съкращаване на държавния дълг на Гърция. Това става след разясненията на премиера Алексис Ципрас по пенсионните плащания, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Ройтерс.  Преговорите бяха замразени в средата на декември след решението на Атина да даде годишни бонуси за пенсионерите.

Министрите на финансите на Еврозоната ще деблокират мерките за новото краткосрочно облекчение на дълга на Гърция през януари, след като Атина увери кредиторите си, че ще спази ангажиментите, срещу които получава помощ, каза Йерун Дейселблум в събота, съобщи Катимерини. Мерките бяха замразени в средата на месеца заради решението на Гърция да плати бонус към пенсиите в края на годината. В изявлението, цитирано от Катимерини председателят не Еврогрупата Дейселблум казва, че кредиторите на Гърция са се съгласили да продължат преговорите след получил писмо от министъра на финансите на Гърция Цакалотос, потвърждаващо ангажимента му към програмата за реформи на страната.„Доволен съм да заключа, че изчистихме пътя напред към процедурите за вземане на решение за краткосрочния дълг, които ще бъдат проведени през януари, каза Дейселблум. Гърция може да се изправи пред още проблеми, заради изискването на МВФ да намаляване на данъка върху доходите преди втория преглед н а последната програма за финансова помощ на най-задлъжнялата страна в Европа. Завършването на прегледа е условие за включването на гръцките облигации в програмата за изкупуване на ЕЦБ.

Мерките, бяха предвидени още през май и няма да струват нищо на европейските данъкоплатци. Те включват „технически подобрения на лихвените проценти и на падежите по някои дългови облигации“. На първо време ще имат само ограничено въздействие върху 316-те милиарда евро гръцки дълг през настоящата година. Държавният дълг на Гърция почти доближава 180 процента от БВП въпреки трите международни спасителни плана на ЕС и на МВФ за страната, приложени от 2010 г. По-рано в интервю за атинско радио, говорителят на правителството Димитрис Цанакпулос подчерта, че гръцкото правителство няма да се подаде на натиска на Международния валутен фонд за повече мерки. „Ние ясно заявихме, че няма шанс да приеме всички искания на МВФ относно мерките, но и също така относно проблемите в заетостта“, каза той.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *