Еврогрупата обсъжда намаляване на гръцкия дълг

Еврогрупата предвижда да разгледа в началото на следващата седмица (на 5-ти декември) документ на Европейския стабилизационен механизъм (спасителния фонд на еврозоната), очертаващ възможно облекчаване на краткосрочния дълг на Гърция. Това заяви говорителка на финансовото министерство на Германия по повод новината, че финансовите министри на еврозоната ще обсъдят концепцията на ЕСМ за облекчаване на гръцкия дълг, съобщи  агенция Ройтерс. Европейският механизъм за стабилност е постоянен кризисен фонд за страните от еврозоната. Фондът ЕСМ набира средства чрез емитиране на дългови инструменти, за да предоставя финансови заеми и други форми на финансова подкрепа на закъсали държави-членки на еврозоната.

Еврогрупата очаква концепция от страна на ЕСМ относно подобрение на управлението на дълга в Гърция, отбеляза говорителката Фредерике фон Тисенхаус по време на редовна пресконференция на немското правителство. Тя добави, че предложението на Европейския механизъм за стабилност засяга гръцките дългосрочни дългови нужди. Решенията на фонда се взимат с мнозинство, което изключва възможността от блокиране на решенията от малки страни.

В същото време г-жа Фредерике фон Тисенхаус подчерта, че Германия е готова да действа при евентуално отражение върху финансовите пазари на резултатите от италианския референдум за конституционни промени, който ще се проведе в неделя. Ние сме винаги в готовност, посочи тя.

Говорителката на немското министерство отказа да коментира възможността за италианска държавна финансова помощ за проблемната банка Monte dei Paschi. Тя само посочи, че трябва да се зачитат правилата в ЕС, които изискват частните инвеститори да понесат загуби, преди банките да могат да бъдат спасявани за сметка на данъкоплатците.

Затруднената италианска банка Монте деи Паски ди Сиена (Monte dei Paschi di Siena – BMPS) съобщи преди месец, че  съкращава  2600 работни места за три години прии отчетена загуба от 849 млн. евро (923 млн. долара) за първите девет месеца на годината заради „лоши“ кредити, предаде ДПА. Монте деи Паски ди Сиена, която е основана през 1472 година, е най-старата банка на света /на снимката/. Тя провежда сложно преструктуриране, след като през юли се класира на последно място в европейските тестове за устойчивост на банките. Планира се изчистване на проблемни кредити за 28,5 млрд. евро (31 млрд. долара) и рекапитализация с до 5 млрд. евро.

Банката търси нов акционер, който да се включи в увеличаването на капитала, каза главният изпълнителен директор Марко Морели, цитиран от Асошиейтед прес.

Според плана увеличаването на капитала ще зависи от освобождаването от проблемните кредити, повечето от които ще бъдат „складирани“ в отделно дружество, което ще плати за тях 33 процента от стойността им. Двете операции трябва да приключат до края на 2016 година. Увеличаването на капитала е необходимо, за да се покрият загубите от отписването на активите.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *