Евродепутатите ударно гледат мобилност, часово време, златни визи и чистия ток

Евродепутатите в парламента  ще обсъдят и гласуват в сряда становището си в преговорите с останалите институции на ЕС по промените в правилата за международните товарни пътни превози.В последната година парламентарната комисия по транспорт не успя да постигне съгласие, макар да разисква този въпрос два пъти. Затова текстовете ще бъдат обсъдени направо в пленарната зала. След гласуването се очаква ЕП да очертае становището си, след което да започнат преговорите с Европейската комисия и Съвета на ЕС. Засега трите институции отчитат съществени различия във виждането си какви промени са необходими за повече справедливост и безопасност за превозвачите.
Тази вечер евродепутатите ще обсъдят предложение за прекратяване на смяната на сезонното часово време. Очаква се ЕП да предложи смените да престанат от март 2021 г. за държавите в ЕС, които изберат да запазят постоянно „лятно“ часово време, а онези, които предпочитат астрономическото (зимното), да прекратят промените от октомври същата година.
Отново днес ЕП ще обсъди доклад за принципите на правовата държава в Малта и Словакия. Проектозаключенията гласят, че демокрацията в тези две страни е под заплаха. Осъждат се опитите на някои държави от ЕС да отслабят законността, разделението на властите и независимостта на съдебната власт. Текстът отбелязва „сковаващото въздействие върху журналистите в ЕС“ от убийствата на разследващите репортери Дафне Галиция и Ян Куциак.
Също тази вечер евродепутатите ще обсъдят доклад, в който е отправен призив за прекратяване на продажбата на т. нар. златни визи от Белгия, Кипър, Унгария, Исландия, Люксембург, Малта и Холандия. В документа се посочва, че „вероятно“ тези страни „служат за данъчни убежища“. ЕП се очаква да подкрепи промени на данъчната система за избягване на финансовите измами. Предвижда се евродепутатите да призоват за създаване на европейска финансова полиция.
Утре ЕП ще гласува доклад за производството на ток от чисти източници, в който се предлага най-замърсяващите въглищни електроцентрали повече да не получават държавно финансиране за т. нар. студен резерв. Препоръчва се потребителите да имат достъп до променливо ценообразуване на тока и възможност за безплатна промяна на доставчика до 24 часа до 2026 година.
Евродепутатите ще обсъдят и гласуват промени в правилата за авторското право. Предвижда се улесняване на творците и издателите на новинарско съдържание при сключването на лицензионни договори с интернет платформите. Отбелязва се, че ограниченията за авторското право няма да се прилагат за преподаване или за онагледяване.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *