Евродепутати ще предлагат да има безплатни карти за пътуване в ЕС

В бъдеще младите хора могат да получават безплатни карти за пътуване из Европа за 18-ия си рожден ден. Европейският парламент обсъди идеята в пленарен дебат на 4 октомври, като повечето изказали се изразиха ентусиазъм и приканиха Комисията да обмисли и предложи как това може да се реализира. Милиони млади европейци са пътували из Европа с картите Interrail през годините, но тяхната цена достига стотици евро.

 

 

В дебата беше изтъкнато, че инициативата може да стимулира мобилността на младите хора и да ги насърчи да опознаят по-добре съседни и по-далечни страни, като в същото време се окаже подкрепа за относително екологичен начин на транспорт.

Какво представлява Interrail?
Interrail е асортимент от карти, които позволяват на младите хора да пътуват свободно по железопътната мрежа в Европа. Предлагат се карти за международни пътувания в Европа и за пътувания в рамките на една страна, като цените варират между 20 и 480 евро. Около 300 000 души използват картите всяка година, посочи еврокомисарят за транспорта Виолета Булц по време на дебата.

Пет страни от ЕС не са членки на Interrail – Латвия, Литва, Естония, Малта и Кипър. За тях може да се обмисли включването на други видове транспорт в схемата (автобусен или фериботен) информира economy.bg.

Позицията на Комисията
Г-жа Булц определи идеята като „отлична“, но в същото време посочи, че „Комисията ще анализира внимателно потенциалните разходи и източниците на финансиране, както и административната ѝ изпълнимост… Разширяването на достъпа до всички хора на 18 години поставя много предизвикателства… Една лотария, отворена за всички или за определени категории млади хора, с голям брой печелещи безплатни билети, може да бъде привлекателна алтернатива“, заяви тя.

Депутатите от различните политически групи бяха положително настроени към идеята, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *