Еврозона:Икономическото доверие нагоре

Икономическото доверие в еврозоната се е повишило до нов двугодишен максимум през октомври, въпреки че растежът е по-слаб спрямо предишните месеци, сочат резултатите от публикувано ключово изследване, цитирано от ДПА. Оптимизмът в еврозоната е нараснал повече от очакваното – от 96,9 пункта през септември до 97,8 пункта през октомври, съобщи Европейската комисия, която представи индекса си на икономическото доверие (Economic Sentiment Indicator – ESI) във валутния съюз.
Анализаторите очакваха нарастване от 97,5 пункта този месец. Повишението на индекса се дължи предимно на засилване на доверието в промишлеността и в по-малка степен сред потребителите, уточни ЕК, като добави, че доверието е отслабнало в сектора на услугите, търговията на дребно и строителството.
В петте най-големи икономики на еврозоната доверието се е повишило в Холандия, Франция и Германия, но е спаднало в Испания и Италия.

В целия ЕС икономическото доверие през октомври е нараснало с 1,1 пункта до 101,8 пункта, отбелязва Франс прес. Друг икономически показател за еврозоната – индексът на бизнес климата (BCI) – е нараснал с 0,18 пункта, отчитайки равнище от минус 0,01 пункта за октомври, обяви ЕК. Този индекс се движи възходящо от април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *