Еврозоната възстановява икономиката си

През октомври икономиката на еврозоната нараства с най-бърз темп от края на 2007 г. насам, показват данните от проучване сред доставчици на стоки и услуги на Markit Economics, съобщиха международните агенции.
Съставният индекс Purchasing Managers Index (PMI), който измерва активността на частния сектор, нарасна до 53 през октомври тази година от 51,1 през септември (стойности над 50 показват експанзия). Това е трети пореден месец, в който общия PMI расте, а сегашната му стойност надмина всички прогнози на наблюдателите и е най-високата от декември 2007 г. насам.
До подобни изводи водят и данните, публикувани днес от немския изследователски институт Ifo – доверието на немски бизнес през октомври отново се покачва – до 91,9, което е най-високото му ниво от повече от година. През септември той бе 91,3
„Икономическото възстановяване продължава, но все още не е стабилно,“ са изводите на Ifo и на Markit Economics.
Интересен е и другият извод на Markit – двигател на възстановяването е вътрешната икономика на еврозоната, а не износът, който все още се свива.
Икономиката на Великобритания обаче неочаквано се сви с 0,4% през третото тримесечие, показва официалната статистика на Острова, което означава, че страната все още е в рецесия. Данните за БВП са предварителни и може да се променят, но въпреки това са тревожни. Спадът е с 5,2% за последните 12 месеца, но по-тревожното е, че икономиката се свива вече шесто поредно тримесечие, което не се е случвало от 1955 г., откогато се води тримесечна статистика за БВП.
Неочакван спад в сектора на услугите е ключовият фактор за свиването на британския БВП, особено зле стоят нещата в дистрибуцията, в заведения за хранене и в хотелиерския сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *