Еврозоната е незавършена и трябва да бъде укрепена, обяви Драги

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че европейският валутен съюз остава „незавършен“ и има нужда да бъде укрепен чрез по-добър надзор на икономическата политика на неговите членки, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки устойчивостта си валутният съюз „все още е незавършен“, се посочва в речта на Драги в Хелзинки.

По думите му 18-те страни членки на валутния съюз са се споразумели да не се спасяват взаимно чрез фискални трансфери, както се прави между по-бедните и по-богатите щати на САЩ. Поради тази причина европейските държави се нуждаят от други начини, чрез които да не допускат проблемите на една страна да засягат всички останали.

Не е реалистично да се очаква членките на еврозоната да си изпращат една на друга пари, за да изравнят дисбалансите. Подобни фискални трансфери се използват в САЩ, за да се предотврати регионални рецесии да се разраснат до национална криза, като по-богатите щати постоянно изпращат част от
данъчните си приходи на по-бедните, уточни ръководителят на ЕЦБ.

Европа все още не е стигнала до подобна степен на политическо сближаване, подчерта той.

Драги призова за по-строго използване на годишните прегледи на националните бюджети, които прави Европейската комисия, за да не се допуска лошата икономическа политика да предизвиква икономически проблеми в отделните страни.

ЕС в момента разглежда националните бюджети на страните от еврозоната. До края на месеца Брюксел трябва да реши дали да глоби някоя от страните, като Франция и Италия, заради неспазване на определените целеви показатели.

Драги призова също така към по-голяма трансгранична интеграция на финансовите пазари и банковото кредитиране. По този начин евентуални проблеми биха били облекчени, като бъдат разпределени между акционерите и финансовите институции във валутния съюз като цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *