Еврозоната изплува, еврото поевтинява

. Оптимизмът се запазва, въпреки че темпът на покачване на индекса се забавя. Решенията взети в сряда за спасяване на еврото и Гърция ще бъдат обсъждани и ще оказват влияние през следващите месеци, но през ноември и декември водещо е коледното пазаруване. Защото в края на краищата икономическата активност се свежда основно до това крайният потребител да купува продуктите на компаниите.

Поевтиняването на еврото днес корективно и не показва бягство от риск. След отлагането на „апокалипсиса“ в Европа инвеститорите поглеждат към състоянието на икономиките и фирмите. Британската икономика е слаба. Днес беше отчетено понижение на индекса на потребителско доверие на GFK до минус 32 пункта през октомври. Индикаторът е особено важен през последните месеци на годината, защото показва нивото на доверие, което имат домакинствата за темпа на развитие на икономиката и съответно готовността им да храчат парите си.
Така основният индекс в Лондон FTSE 100 пада с 0.01%, до 5 713 пункта. В същото време големите борси в еврозоната вървят нагоре. В Париж индексът на сините чипове CAC 40 се покачва с 0.17%, до 3 375 пункта. Акциите на Renault поскъпват с 3.60%, след като компанията представи по-добри от очакваните финансови резултати за третото тримесечие. Във Франкфурт DAX печели 0.65%, до 6 379 пункта.
Еврото поевтинява с 0.19%, до 1.4161 долара, след като вчера направи 4 фигури нагоре. Доларовият индекс на Nasdaq обаче се покачва с едва 0.01%, до 75.05, което показва, че апетитът за риск на пазарите е силен.
Подобно е положението и при петрола. Не се очаква засилено търсене в края на годината, в много от водещите развити икономики темповете на растеж се забавят, така след вчерашното силно поскъпване, днес сорт Брент с доставка през декември се търгува с понижение от 0.43%, до 111.60 долара за барел
Цената на златото пада, под натиска на нарасналия апетит за риск на фондовите пазари, с 0.47%, до 1 739.50 долара за тройунция.
Скокът на щатския БВП до 2.5% през трето тримесечие и напредъкът по споразумение за решаване на европейската дългова криза се оказаха силен и траен стимул за пазара на акции. След като вчера индексите на Wall Street затвориха с около и над 3% дневно повишение, като Dow добави 339 пункта, днес азиатските фондови борси продължават.
Към този час индексът в Токио Nikkei 225 се качва с 1% до 9014 пункта, в Хонконг Hang Seng е нагоре с 1.9% до 20061 пункта. В Шанхай индексът расте с 1.10% до 2462 пункта. Само австралийският S&P / ASX се колебае около нулата на 4346 пункта, тъй като голямата банка Macquaire отчете спад на печалбата за първото полугодие и развали настроението.
Пазарните експерти иронизират: от Европа дойдоха големи новини. Тоест, голямата новина е, че те се разбраха за нещо, защото напоследък дори постигнатото най-малко споразумение на европейско ниво е голяма работа … Така или иначе, решението за 50% опрощаване на гръцкия дълг държан от частни инвеститори и за увеличаване на капацитета на фонда EFSF щастливо съвпадна с добрия сигнал за щатската икономика и сега пазарите цъфтят.
На азиатските пазари рязко се покачиха акциите на банките: HSBC + 2.82%, Nomura +2.59%, дори на Macquaire – защото заедно с по-слабия отчет, компанията обяви, че ще изкупи 10% от търгуваните на пазара акции. Покачват се и котировките на износителите в Европа и САЩ – автомобилните компании и производителите на електроника, като Toyota, Honda, Sony, а Sharp е почти 4% нагоре.
Както може да се очаква, доларът губи от това масово инвестиране в акции. В момента щатската валута е на 75.016 пункта в индекса на Nasdaq от 6 основни валути. Актуалният курс на еврото е 1.4175 долара, като единната валута намира подкрепа и от информациите за помощни инвестиции от Китай.
Но спрямо йената, доларът поевтиня прекалено, до 75.903 йени за долар. Поскъпването на йената се дължи на спекулации, че интервенцията на централната банка е малко вероятна в този момент. Коментира се още, че поскъпването на йената може да накара ЯЦБ да помогне по-активно на Европа. Ако дълговата криза бъден разрешена, търсенето на йената като сигурно валутно убежище ще намалее и курсът ще спадне. Спрямо еврото, японските пари се търгуват на JPY 107.599.
Един австралийски долар в момента купува 1.0677 щатски долара, като неубедителното представяне на фондовия пазар в Сидни попречи победата да е още по-изразителна, като отне около половин процент от ози. Потвърждава се очакването, че всеки признак за сила в световната търговия ще е бичи фактор за тази свързана със суровините и глобалното търсене валута.
Вчера бразилският реал завърши с над 2.7% ръст към долара, което е рядко виждан във валутната търговия процент на дневна промяна. Днес индийската рупия катери с 1.5% към зелените пари.
На суровинните пазари сякаш настъпи края на рекордното покачване на медта, като само през тази седмица промишленият метал добави 14% към стойността си. Данните за китайската промишленост и за споразумението по европейския дълг обнадеждиха инвеститорите, като днешното понижение с 0.23% може би е техническо. Медта в момента се търгува по цена 8103 долара за метричен тон.
Златото с лекота се изкатери до 1748 долара за тройунция, тъй като поевтиняването на долара налага търсенето на други активи за хеджиране на рисковите залози. Среброто се изкатери до над 35 долара.
При петрола има известно разколебаване, до 93.59 долара за барел WTI и 111.61 долара за барел брент, при първия сорт понижението е 0.37%, а при втория 0.47%. Обяснение за това финансовите анализатори намират в данните за 4% спад на промишлените поръчки през септември в Япония. Коментатори говорят: снощи петролът поскъпна с данните за щатския БВП, но това беше само оптимизъм. Няма засега признаци за промяна в търсенето. При това се задава следващата седмица, когато няма да има спасителни новини.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *