Еврозоната може да отпусне 30 млрд. евро на испанските банки през юли

След продължилото до късно снощи заседание на финансовите им министри, председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер обяви, че са постигнали политическо споразумение по проекта на меморандум, който определя условията за подпомагане на финансовия сектор в Испания:
Имаме за цел да постигнем формално споразумение през втората половина на юли, като имаме предвид националните парламентарни процедури. По този начин, още до края на месеца, ще можем да мобилизираме първия транш от 30 милиарда евро, в случай че испанския финансов сектор има спешна нужда от това.
Испания получава и поисканото удължаване с една година, до 2014-та, на срока за преодоляване на свръхдефицита си. Това решение трябва да бъде одобрено от финансовите министри на 27-те днес. Колегите им от Еврозоната засега не са обсъждали евентуални промени на условията по гръцкия спасителен план и смятат да се занимават с този въпрос през септември, съобщи още Жан-Клод Юнкер. Снощи той беше преизбран да ръководи Еврогрупата за още един мандат от две години и половина, но обяви, че не смята да го изпълни и че ще се оттегли в края на тази или в началото на следващата година.
Според германския седмичник „Шпигел“, той ще бъде наследен от германския министър на финансите Волфганг Шойбле.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *