Еврозоната облекчи дълга на Гърция

Финансовите министри от еврозоната одобриха мерки за краткосрочно облекчаване на задълженията на гръцката държава. Атина получи повече време за погасяване на част от дълговете и гаранции срещу повишение на лихвите. Ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг заяви, че това е важна стъпка за укрепване на гръцките финанси: Когато приложим всички тези мерки, те могат да допринесат до намаляване на гръцкия дълг с около 20 процентни пункта от БВП в периода до 2060 година.

Според Евростат гръцкият дълг е на път да достигне през тази година 315 милиарда евро. Това е 180 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната. Еврогрупата категорично отказа да намали номинала на гръцките задължения. Германия продължи да настоява за постигане на първичен бюджетен излишък от 3,5 на сто, въпреки мнението на Международния валутен фонд, че тази цел е нереалистична.

Според МВФ решението на Еврогрупата да активира средносрочни мерки, предложени от Европейския стабилизационен механизъм (фонда ESM), за краткосрочно облекчаване на дълга на Гърция само ще отложи евентуалната допълнителна намеса след приключване на третата спасителна програма към средата на 2018-а година, докато самият одобрен пакет се определя като „недостатъчен“, съобщи пред журналисти висш представител на МВФ, цитиран от агенция Блумбърг.

Фондът също така изразява съмнение относно поставените високи цели за бюджетния излишък като процент от БВП на Гърция за 2018-а година и отбелязва, че международните институциите са все още далеч от постигането на съгласие за решаване на гръцкия въпрос. МВФ продължава да настоява пред своите европейски партньори да определят по-конкретни средносрочни мерки за облекчаване на гръцкия дълг. Висш представител на МВФ отбеляза, че колкото по-дълго ЕС продължава да настоява за висок процент на бюджетния излишък, толкова настоящата спасителна програма заслужава по-малко доверие. Същият източник защити фонда по повод на съобщенията, че той настоява за по-сурови и по-строги мерки на икономии, отбелязвайки европейското решение за нереално високи цели за бюджетния излишък на Гърция. Според МВФ страната може да живее с излишък от 3,5%, но самият той предпочита по-нисък бюджетен излишък от 1,5 на сто.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *