Еврозоната трябва да се подготви за пускане на бъдещо дигитално евро

Еврозоната трябва да се подготви за пускане на бъдещо дигитално евро. Идеята бе обявена в комюнике на гуверньора на Европейската централна банка Кристин Лагард. В него се подчертава, че това по никакъв начин не означава край на хартиените банкноти и на монетите.

Серия тестове за дигитално евро ще бъдат проведени в през следващата около половин година и ще бъдат обявени обществени консултации, става ясно от съобщението от Франкфурт.

Посочва се, че дигиталното евро ще бъде електронна форма на валутата на централната банка, която подобно на банкнотите ще „дава възможност на всички – както на домакинствата, така и на компаниите – да извършват всекидневни разплащания бързо, лесно и при пълна сигурност“.

България в "чакалнята на еврозоната" до април

„Трябва да имаме готовност да пуснем дигитално евро, ако това се окаже необходимо“, отбелязва гуверньорът Кристин Лагард, цитирана в комюникето.

Ройтерс: България ще получи одобрение да влезе в чакалнята на еврозоната - NOVA

Инициативата е обявена в момент, когато използването на пари в брой в еврозоната силно намалява в резултат на пандемията от Covid-19, по-специално в Германия, която е силно привързана към традицията да се плаща с банкноти и монети.

В същото време дигиталните валути се разработват от много компании и са във фокуса на вниманието на различни централни банки по света.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *