„Евроинс“ придобива грузинския застраховател IC Group

Застрахователната компания „Евроинс Иншурънс Груп“ АД (ЕИГ) придобива един от водещите застрахователи в Грузия – IC Group. Сделката вече е одобрена от регулаторните органи, става ясно от прессъобщение на компанията.“Евроинс“ придобива грузинския застраховател IC Group.

Резултат с изображение за евроинс

След финализирането й, което предвижда увеличение на капитала на IC Group, ЕИГ ще притежава над 50% от грузинския застраховател и ще консолидира резултатите на новото си подразделение в рамките на третото тримесечие на 2018 г.

Придобиването на грузинското дружество е част от стратегията на „Евроинс Иншурънс Груп“ за разширяване на дейността в Източна Европа и страните от ОНД (Общност на независимите държави), които предлагат значителен потенциал за растеж предвид ниското проникване на застрахователни услуги. В Грузия специално има очаквания за силен ръст на бизнеса с оглед на предприеманите регулаторни промени и въвеждането на задължителна полица „Гражданска отговорност“ (ГО) за автомобилистите и в строителния сектор, планирано да влезе в сила до края на годината, информира investor.bg.

IC Group развива дейност от 2005 г. и е сред водещите застрахователни дружества в Грузия, като предлага почти всички продукти на пазара, припомнят от компанията. То е и сред най-големите компании в здравното застраховане в страната. Компанията се очаква да реализира премиен приход от 5,4 млн. евро през 2018 г., което представлява премиен приход ръст от 45% на годишна база. IC Group има повече от 100 служители, става ясно още от прессъобщението.

Застрахователният пазар в Грузия регистрира ръст от 12,3% през 2017 г. като премиен приход, който се очаква да се удвои през следващите три години след въвеждането на задължителната полица „Гражданска отговорност“ и на фона на позитивните перспективи за икономическото развитие на страната. Грузинската икономика отбеляза 5-процентен ръст през 2017 г., като прогнозите са да се разшири с поне 4,6% през тази година.

През април стана ясно още, че „Евроинс Иншурънс Груп“ придобива и специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV, собственост на германската ERGO.

ERGO е сред големите застрахователни компании в Европа и е част от един от лидерите в презастраховането в глобален мащаб – Munich Re.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *