Еврокомисарят Хоган: САЩ нямат желание за отстъпки за ТТИП

Няма апетит от страна на САЩ и желание да направят отстъпки за Трансатлантическото тaрговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Това заяви европейският комисар по зеmеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, който участва в дискусията „Приоритетите на ЕК и ключовата роля на земеделието и развитието на селските райони за създаването на работни места и инвестиции“.

„По отношение на ТТИП преговорите не вървят много добре. Много сме заинтересовани от тези сделки и трябва да демонстрираме, че сме равни в тези отношения“, категоричен бе Хоган. Той обясни, че САЩ ще трябва да могат да докажат, че няма да има опасности за хранителната верига. „Трябва да демонстрираме, че сме равни в тези отношения, няма да има жертви за добрите стандарти на храните. И от двете страни на Атлантика сме в процес на преговори. Необходимо ни е по-голямо единство, ЕС да води преговорите като една единица“, каза еврокомисарят.

Относно Българияеврокомисарят посочи още, че се радва на напредъка, който е постигнала страната ни. „Срещнах се с членовете на земеделската комисия в парламента. Това е първото ми посещение в България. Това е добра възможност и се радвам, че съм тук и откривам огромния напредък“, посочи Хоган и добави, че е осведомен и за предприети мерки за постигане на финансова дисциплина в страната.

Що се отнася до инвестициите в рамките на ЕС, еврокомисарят смята, че степента им е твърде ниска. По думите му е важно да има дискусия за това каква Европа искаме да имаме. „Новата ЕК трябва да се занимае с предизвикателства, с амбиция и скорост и да създаде работни места. В държавите-членки степента на инвестиции е твърде ниска“, смята още той.

Хоган заяви, че има нужда от инвестиции, но те трябва да са правилните. „Има пари в частния сектор, но ликвидността не се използва за инвестиции в частната икономика. Трябва да има рискови проекти от малки фирми, а и за по-големи в частното пространство, особено такива, които създават работни места“, каза още той и насърчи всички да се обърнат към Европейската инвестиционна банка.

„Невъзможно е да има постижения без инвестиране в единен дигитален пазар. Трябва да се предостави техническа помощ по отношение на проектите от страна на комисията“, смята еврокомисарят.

Хоган е категоричен, че земеделието играе ключова роля в създаването на заетост. „Ще бъдат създадени възможност за предоставяне на нисколихвени заеми с по-дълъг срок на погасяване. Географското положение на България помага да разберем как бихме могли да помогнем на хората в момента на криза в дългосрочен план. Трябва да се опитаме да привлечем средствата в частния сектор, независимо от всички трудности оставам оптимист за бъдещето на земеделието в рамките на ЕС“, добави той. Според него икономическата и социална политика трябва да вървят ръка за ръка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *