Еврокомисията обяви целта на преговорите с Газпром

Еврокомисията определи целта на консултациите с Газпром, чийто пореден кръг се състоя вчера в Брюксел, е да се осигури свободен поток на газ в Европа. Това заяви пред ТАСС представител на ЕК след срещата на заместник-директора на Газпром Александър Медведев и еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.„Както заяви по-рано еврокомисарят Вестагер, нашата цел е да се осигури свободен поток на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа“, заяви представителят. ЕК покани всички заинтересовани страни да представят своите мнения, което е важна стъпка в тази процедура. И сега Европейската комисия внимателно оценява всички получени материали, добави той. Ще са необходими още контакти с Газпром, за да се изпълнят целите на Еврокомисията, продължи представителят на ЕК.
Руският газов холдинг заяви в декларация, че се надява в близко бъдеще да се постигне напредък в преговорите с ЕК за антимонополното разследване и да се завърши процесът на уреждане. „Водихме продуктивни преговори с госпожа Вестагер и делегацията на ЕК. Договорихме се в следващите седмици да продължим преговорите на техническо равнище за оценки на резултатите от пазарния тест. Надяваме се това да позволи напредък в рамките на процедурата и завършване на процеса на уреждане в най-близко бъдеще“, заяви Медведев, цитиран от пресслужбата на Газпром. В съобщението се посочва, че на преговорите е било обсъдено продължаващото антимонополно разследване на дейността на Газпром в Централна и Източна Европа
През 2012 г. ЕК започна антимонополно разследване на дейността Газпром във връзка с обвиненията срещу руската компания в злоупотреба с доминиращо положение на газовите пазари в Централна и Източна Европа и в несправедливи цени. През 2015 г. на руския газов холдинг бе направено официално уведомление за претенциите (statement of objections), посочва ТАСС. Есента на същата година ЕК и Газпром започнаха технически консултации по въпроса.
През март 2017 г. Газпром изпрати на ЕК предложение за уреждане по антимонополното разследване. Компанията се съгласи да изключи от договорите забраната за трансгранична препродажба на газ и да приведе цената за Полша, България, Естония, Латвия и Литва към западноевропейските критерии. Газпром е готов да премести пунктовете за доставка на газ, така че Унгария, Полша и Словакия да могат да получават газ на границите на Литва и България. Освен това руският газов холдинг обеща да не изисква от България обезщетения заради отказа от проекта „Южен поток“.
Газпром поема тези задължения за 8 години. Ако ги наруши, ЕК ще може да наложи на компанията глоба в размер до 10 процента от общия й световен оборот, без необходимост да доказва нарушение на антимонополните правила на Европейския съюз. Отношение към предложенията на Газпром трябваше да изразят всички страни, внесли жалби срещу действията на компанията на газовия пазар в ЕС – Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България, посочва ТАСС.
България одобри с някои забележки предложения от Газпром вариант за уреждане във връзка с антимонополното разследване. Полша, Литва и Естония се обявиха против помирително споразумение.
На 4 май Еврокомисията завърши т.нар. пазарен тест на своите предложения за уреждане на спора с Газпром и събирането на коментарите на заинтересованите участници на европейския пазар по предложенията на Газпром за уреждане на антимонополното дело, добавя ТАСС.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *