Еврокомисията отказва да посочи сумата, дължима от Лондон за Брекзит

Еврокомисията отказа днес да посочи сумата, която Лондон ще дължи на ЕС при оттеглянето си от Общността, стана ясно от среща със журналисти на главният преговарящ Мишел Барние.Никога не съм цитирал числа, няма да го направя и днес, заяви на пресконференция главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Беше важно задълженията на Великобритания да залегнат в споразумението, което постигнахме днес. Въпросът не е политически, но не можем да направим точно изчисление – сумата на разходите ще се променя в идните години, поясни той.
Барние коментира, че преговорите не са завършили положително заради направени отстъпки. Въпреки това в отговор на въпрос по които точки на споразумението ЕС се е съобразил с виждането на Великобритания, той посочи искането на Лондон да не поема разходите по преместването (в Амстердам и Париж) на двете общностни агенции, които досега са в британската столица.
Главният преговорящ добави, че съгласно споразумението британските съдии ще трябва да прилагат взетите досега решения на Съда на ЕС, а в следващите осем години ще могат да се допитват до Европейския съд за становище. Барние призна, че ЕС е настоявал този срок да бъде по-дълъг от осем години, но е отстъпил.
По въпроса с бъдещите отношения Великобритания-ЕС в областта на търговията той изрази мнение, че вероятно ще бъде сключено споразумение като това с Канада. По неговите думи търговските преговори с Лондон ще бъдат по-трудни от досегашните. Барние поясни, че четирите свободи на ЕС (на движение на хора, стоки, капитали и услуги) няма да подлежат на предоговаряне.
Не трябва да подценяваме трудностите, които предстоят. Необходими са ни въображение и чувство за отговорност. Днес е повратен момент, коментира Барние. Той отбеляза, че следващата седмица постигнатата сделка ще бъде оценена от Европейския парламент и Европейския съвет.

Ирландският премиер Лио Варадкар определи споразумението между ЕК и Великобритания като стъпка в правилната посока и важен момент за неговата страна, предаде Асошиейтед прес.
След като по-рано днес в Брюксел бе обявено споразумение по условията за преминаване към втората фаза на преговорите за Брекзит, включително за границата със Северна Ирландия, Варадкар каза пред журналисти: „Това не е краят, но е краят на началото.“
Споразумението от Разпети петък (1998 г.), което определя споделянето на властта в Северна Ирландия, е „напълно защитено“ и ще продължи да функционира общата зона за пътуване между Северна Ирландия и Република Ирландия. Обединеното кралство пое ангажимент да избегне твърда граница, каза ирландският премиер.
Разногласия за функционирането на границата осуети приемането на предишно предложение. Днешното не предлага подробности как ще се реши въпросът, отбелязва Асошиейтед прес. Сделката обещава, че каквото и да стане, Обединеното кралство ще запази „пълно съответствие на регулациите“ с тези на ЕС по въпроси, засягащи Ирландия. Но не стана веднага ясно как да се разбира тази формулировка, посочва АП.
Ирландският премиер коментира също, че предвиденият в споразумението преходен период от около две години е „приличен срок“, но че ще е необходимо много по-дълго време за ратифициране на бъдещо търговско споразумение. Той обобщи, че днес е било постигнато всичко, което е било предвидено да се постигне в първата фаза на преговорите.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *