Еврокомисията представи как ще изгражда единен пазар за онлайн услуги

Европейската комисия представи в сряда обширен план, с който ще се опита да обедини разпокъсания пазар на онлайн услуги и да прекрати и предотврати потенциални злоупотреби от американски интернет гиганти като Google и Facebook. Една от основните цели на Стратегията за единен дигитален пазар (Digital Single Market Strategy) е да се създаде нова динамика и растеж на европейската икономика.

Какво включва

Планът включва широк спектър мерки – от цялостна промяна на телекомуникационните правила до хармонизиране на данъчните режими и законите за защита на авторските права. В пакета, изготвян през последните месеца, са включени 16 инициативи, засягащи също сигурността на интернет и информационните системи и дори по-качествени доставки на колети с онлайн поръчки.
Преди представянето на плана технологичните компании предупреждаваха той да не прекали с регулациите, което би попречило на Европа да привлича инвеститори извън ЕС в сектора и да пречи на страните членки сами да създадат собствени технологии и иновации.

Проверка на американците

Но комисията демонстрира воля да ограничи глобалното доминиране на интернет от базирани в САЩ компании и предупреди европейските фирми, че изостават в този сектор, който така се разраства, че постепенно започва да изтласква и традиционни производства и услуги.

Затова от Брюксел обявиха началото на задълбочена проверка за възможни злоупотреби от американските дигитални гиганти. Става дума за „цялостен анализ“ на ролята на онлайн платформи като търсачките или сайтовете за сравнение на цени на стоки, които разполагат със значителна сила да влияят на пазара. Въпроси, на които ще се търсят отговори, засягат доколко прозрачен е механизмът на търсачките, даващ приоритет на едни сайтове пред други, каква е политиката за определяне на цените за услуги, как платформите използват събираните от тях данни, какви са отношенията им с други компании и видове бизнес и как промотират собствената си дейност за сметка на конкурентите.

Отпадане на границите

Освен това вече е в ход проверка на компании от типа на Amazon относно това дали не възпрепятстват трансграничната търговия. Ако проверката установи, че те злоупотребяват със значителното си пазарно присъствие, както вече има предупреждение към Google, ще бъдат предложени регулации за ограничаването им.

Зам.-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип, който представи стратегията в сряда, иска да паднат и националните бариери в онлайн пазара – например за международните доставки на колети и бандероли в рамките на ЕС.

„Европа има силни страни, които да развие, но също така и трябва да си напише домашното по някои въпроси като адаптирането на индустриите, за да могат гражданите ѝ пълноценно да се възползват от потенциала на новите цифрови услуги и стоки“, каза и Гюнтер Йотингер, еврокомисар за развитие на дигиталната икономика и общество.

Срокът, в който еврокомисията иска да покаже резултати от стратегията си, е краят на 2016 г. Това означава, че предстоят месеци на много работа и сблъсъци с няколко вида индустрия – от телекомуникационните компании до създателите на филми. Догодина ЕС предстои да проведе реформа на телеком сектора, в който вероятно ще се опита да координира продажбата на честоти, да стимулира инвестициите в широколентов интернет и да изясни правилата в нишите, в които действат услуги като WhatsApp и Skype, притежавани от Facebook и Microsoft.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *