Европари има, действайте

Европари има, действайте. Това е посланието на кабинета от последните два дни, след като до пощенските кутии на финансовия министър Симеон Дянков и на премиера Бойко Борисов беше изпратена благата вест, че 4 от оперативните ни програми са с одобрени оценки за съответствие. Сега топката се прехвърли към бенефициентите. Доскоро те се жалваха, че имат добри идеи, че имат и готови проекти, ама само сънуват обещаните европари. Сега вече нито едните, нито другите имат извинения.
И потекоха едни пари… Всъщност и преди одобряването на програмите в сметката на финансовото министерство бяха преведени достатъчно пари, макар и само авансово. Фирмите и общините бяха наточили зъби и пишеха ли, пишеха проекти. Но пък после чакаха ли, чакаха, за да разберат дали са одобрени. И ако случайно бяха сред късметлиите, пак чакаха ли, чакаха да получат авансови плащания. Факт е, че отделните министерства дори не бяха заявявали към финансовото ведомство, че искат да разплащат одобрени проекти. Така хем се бавеше оценката на проектите, хем разплащанията бяха незначителни. За това бенефициентите не са виновни. Даже напротив – ентусиазмът им се охлади и „европари“ стана мръсна дума. Дано сега завее вятърът на промяната за всички, а не само за байрака на новия кабинет.
Рано е да се радваме. Все още не сме получили зелена светлина за междинните плащания по три ключови програми. За Развитие на човешките ресурси нещата вървят сравнително добре и програмата може да мине за един от отличниците. По програма Административен капацитет уж също не би трябвало да има проблем. Околна среда обаче може да се окаже и голямата бомба. Да, над 200 от проектите бяха преразгледани, по 90% от тях имаше забележки, които уж са отстранени, но оценката на ЕК може да не е насърчаваща. Казусът с все още неизградените ни сметища също може да натежи.
Вече влязохме в историята на ЕС с това, че оценките за съответствие на оперативните ни програми бяха връщани на два пъти. Дано сами не подобрим рекорда си. Бенефициенти и министри, стискайте палци до края на месеца. Защото дори и капка катран може да развали всичкия мед в кацата.

pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *