Европарламентът одобри Плана „Юнкер“ за 315 млрд. евро инвестиции

Планът „Юнкер“ за стимулиране на 315 млрд. евро жизнеспособни инвестиции в Европа, представен през ноември 2014 г. от Европейската комисия, беше одобрен от Европейския парламент, съобщи пресслужбата на ЕП.

Парламентът промени структурата на финансиране и си извоюва правото на глас при избора на ръководство на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който ще изпълнява плана. Депутатите гарантираха и повече демократичен надзор при преговорите със Съвета на ЕС.

По-малки съкращения на програмите за изследвания и транспорт

Парламентът настояваше за подобрения на финансовата структура на гаранционния фонд на плана, правилата за управление на фонда, неговите работни договорености и демократична отчетност. Ключовите постижения са:

– общо 1 млрд. евро по-малко ще бъдат орязани от Европейската програма за изследвания и иновации „Хоризонт 2020″ и от „Механизма за свързване на Европа“ (по механизма се финансират проекти в областта на енергетиката, транспорта и телекомуникациите в Европа). От „Хоризонт 2020″ и от „Механизма за свързване на Европа“ ще бъдат пренасочени към гаранционния фонд на плана „Юнкер“ съответно 2,2 млрд. евро и 2,8 млрд. евро, т.е. с по 500 млн. по-малко от всеки в сравнение с първоначалното предложение;
– този 1 млрд. евро, който няма да бъде взет от двете програми, ще бъде осигурен от неизползваните бюджетни маржове от 2014 и 2015 г.;
– Парламентът си извоюва правото да одобри изпълнителния директор и заместник-изпълнителния директор на инвестиционния фонд;
– списъкът на одобрените проекти ще бъде публичен;
– ще бъде изготвен набор от критерии за подбор и списък от цели, за да се гарантира, че одобрените проекти са в духа на основните приоритети на Съюза.

Планът „Юнкер“, който беше представен през ноември миналата година, има за цел да създаде Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), съставен от 5 млрд. евро капитал от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и 16 млрд. евро гаранционен фонд от ЕС. Гаранционният фонд ще получи 8 млрд. евро от бюджета на ЕС, с които ще може да се плаща на ЕИБ в случай на искове по гаранцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *