Европа: Без реформи няма пари

Докладът на ЕК за България и Румъния на 16 май ще потвърди датата 01.01.2007 г., обяви депутат

Георги ГОТЕВ

Европейската комисия ще предупреди България и Румъния, че може да им откаже предвидените големи финансови помощи, ако те не приключат реформите, преди да се присъединят към ЕС. Това пише в проекта за мониторинговия доклад, който комисията ще представи на 16 май, предаде Ройтерс. Текстът не съдържа препоръка дали България и Румъния да се присъединят през 2007 г. или през 2008 г.

Оставено е празно място за заключението, което ще бъде добавено преди публикуването на доклада идния вторник.

–––––––––––––––––––––––––––

В документа се казва, че до този момент България и Румъния не успяват да създадат агенции по плащанията за земеделските субсидии. България освен това не е готова да изразходва регионалните помощи, възлизащи на милиарди евро.

В последния доклад за България и Румъния миналия октомври комисията намали от 16 на 6 за България и от 14 на 4 за Румъния областите, които дават повод за сериозно безпокойство, припомня Ройтерс. Докато „червените флагове“ за Букурещ бяха по технически въпроси, като компютърните системи и събиране на данъци, София бе предупредена, че трябва спешно да постигне напредък в борбата с мафията и корупцията. Комисията поиска от България видими резултати при разследването и съдебните действия срещу организирани престъпни мрежи.

Съгласно договора за присъединяване на двете държави ЕС може да отложи членството им с 1 г. или да ги приеме с предпазни клаузи, припомня агенцията. Присъединяването на България може да бъде отложено с единодушно решение на всички 25 страни членки. Затова комисарят по разширяването Оли Рен търси начин да засили натиска върху София да предприеме необходимите финални стъпки, за да стане член на ЕС през 2007 г. Един от обсъжданите варианти е окончателното решение кога да бъдат приети двете страни да бъде забавено с няколко месеца, припомни Ройтерс.

Докладът дава положителен отговор на въпроса, който най-много вълнува българите: членството в ЕС от януари 2007 г. ще бъде потвърдено като достижима цел в доклада. Това съобщи за „Стандарт“ депутатът от ДПС Четин Казак, който научил новините от ръководството на Либералната партия в Европарламента.

Макар световните агенции да съобщават, че на този етап в доклада е оставено празно място за датата на членство, информацията с източник либералите изглежда правдоподобна. Оли Рен е именно от тези среди и е известно, че е информирал за работата си свои съпартийци от Европарламента. Четин Казак бил избран от либералите като проводник на добрата новина, тъй като тази политическа група не желае да съобщава информацията си чрез „анонимни източници“.

Добрата новина обаче е съпроводена от предварителна информация, че в доклада е записано предупреждение. И то е, че през октомври Еврокомисията ще даде препоръка за отлагане на членството, ако не бъде постигнат значителен напредък в реформите и особено в съдебната система. Докладът е подчертано критичен и съдържа конкретни препоръки, казаха запознати. Според Четин Казак той не предвижда неустойки при неизпълнение на поети ангажименти, както твърди Ройтерс.

Докладът за Румъния също е строг, макар че комисията е по-критична към София, казаха запознати. Те коментираха, че намерението на ЕС е да поддържа натиск върху България и Румъния до самата дата на членството. Предстои на основата на доклада на комисията да се произнесат държавните и правителствените ръководители на 25-те на срещата на върха в Брюксел на 16 юни. Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви вчера категорично, че България и Румъния ще бъдат приети в ЕС на 1 януари 2007 г.

–––––––––––––––––––––––––––

5 дни преди изключително важния доклад на Европейската комисия напрежението расте с всяка изминала минута. Ще ни приемат или ще ни отложат? Ще има ли предпазна клауза или не? Предварителните информации сочат, че датата 1 януари 2007 г. ще бъде потвърдена. Но от нас ще се искат доказателства, че реформите са необратими и че ще бъдат доведени наистина до край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *