Европа днес гласува срещу цигарите

/© sxc.hu

Членовете на Европейския парламент се готвят в Страсбург за дълго отлагания и силно лобистки закон за тютюневите изделия, който ще бъде гласуван днес. /8 октомври/

Целта на законопроекта е да се направи тютюнът по-малко привлекателен за младите хора , чрез забрана ароматизирани и тънки цигари и чрез увеличаване на размера на здравните предупреждения върху опаковката.

Гласуването първоначално трябваше да извършено миналия месец, но беше отложено заради натиск от страна на производителите и търговците на тютюневи изделия. Reuters съобщи за „безпрецедентно интензивно лобиране“, както и че производителите на цигари са знаели за всеки детайл на закона по-малко от 24 часа след като той е бил договарян при закрити врати .

Европейската директива за тютюневите изделия налага задължителен текст и предупредителни снимки, които да покриват 75% от предната и задната част на опаковките. Освен това тя предвижда забрана на продажбата на цигари със специфични аромати, като мента и канела например, и недопускане на хибридни електронни цигари с малко тютюн в тях.

Днес 750-местният Европейски парламент ще гласува дали да позволи директивата да продължи напред по законодателната процедура с обсъждане по предложенията или ще има допълнителни поправки. Шестнадесет здравни министри от страни от ЕС призоваваха в петък парламента да започне възможно най-бързо преговори с правителствата на държавите членки, за да е окончателно готово новото законодателство до края на годината.

Ако днес законопроектът бъде отхвърлен директивата няма да може да влезе в сила още година, ако не и повече, съобщава Reuters.

Според съпредседателя на групата на Зелените Ребека Хармс, само тютюневият гигант Philip Morris, е похарчил около 1.5 милиона евро за обеди и вечери в рамките на лобистката си кампания. От компанията отхвърлиха твърдението и заявиха в прессъобщение, че всъщност за 2012 г. са дали между 1 и 1.25 милиона евро за защитаване на интересите на фирмата пред европейските институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *