Европа наистина изпълзя от рецесията

Европа изпълзя от рецесията през третото тримесечие главно благодарение на увеличаването на запасите, на износа и на харчовете на правителствата, става ясно от потвърдените предварителни оценки на Евростат, огласени днес. Еврозоната отчита 0,4% растеж на БВП след пет поредни тримесечия на спад.
За целия ЕС оценката на официалната европейска статистика е за 0,3% растеж на БВП през третото тримесечие, при 0,2% предварителна оценка.
12-месечният спад на БВП в 16-те страни от еврозоната е 4,1%, което е забавяне на спада спрямо второто тримесечие, когато бе отчетен 4,8% спад на БВП на годишна база.
БВП на 27-те членки на ЕК през третото тримесечие се е свил с 4,3% на годишна база.
Потребителските разходи на домакинствата са се свили с 0,2% спрямо второто тримесечие, когато останаха на равнището от първото тримесечие на годината. Разходите на правителствата обаче са увеличени с 0,5%, малко по-малко отколкото през второто тримесечие (0,6%). Спадът на инвестициите намали скорост до 0,4% през третото тримесечие от 1,7% през второто. Износът нарасна с 2,9%, а вносът – с 2,6% на тримесечна база.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *