Европа ни санкционира, ако не се преборим с алкохола менте

Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки у нас ще направи всичко възможно да не се стига до увеличаване на акцизите за алкохол, заяви председателят на Управителния съвет на асоциацията Бранимир Ботев в интервю за „Витамин” по Дарик.

Към момента не съществува и такава европейска норма, която да налага задължително увеличаване на акцизите. Ботев обаче предупреди, че ако мерките срещу нелегалното производство не бъдат засилени, алкохолният бизнес ще понесе санкции от Европейския съюз.

След среща на брашна с министъра на финансите Пламен Орешарски с директора на Агенция „Митници” Асен Асенов и шефката на Националната агенция по приходите Мария Мургина стана ясно, че болното място на отрасъла е нелегалното производство и ценовият дъмпинг.

Очаква се тази година да бъдат внесени с 40 процента повече акцизи в хазната, каза Бранимир Ботев и добави, че това означава изваждане на голяма част от производството „на светло”. Незаконно производство на алкохол има във всяка страна, но според него в повечето страни членки то е около 15 процента, докато в България делът му е значително по-висок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *