Европа пуска зелени карти

Америка спира визовата лотария за имигранти

БРЮКСЕЛ/ВАШИНГТОН. Европа пуска зелени карти. Но не веднага, а поне след две години Европейската комисия прие вчера план за действие за насърчаване и регулиране на имиграцията, съобщи АП. Населението на Стария континент намалява, а за да поддържа икономическият си ръст, Европа се нуждае от имигранти. Планът обхваща всички действия, които трябва да предприемат страните членки на ЕС през следващите две години. Предвижда се сезонните работници свободно да влизат през определени месеци за срок 4-5 години, улеснено пребиваване за висококвалифицирани работници, които ще имат разрешително за работа във всичките страни членки, и др.

Еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини, който лансира идеята за европейските зелени карти, обясни, че няма да се въвежда обща квота за имигранти в ЕС, а всяка страна ще решава отделно.

Същевременно Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие законопроект за премахване на лотарията за зелени карти. Поправка предвижда имиграционни визи само на хора, които вече имат семейни връзки в страната или споразумение с американски работодател. Чрез лотарията 50 000 чужденци, желаещи да се заселят в САЩ, получават всяка година зелени карти, които им дават правото да живеят и работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *