Европа се връща към органичните торове

Европейският съюз иска да намали минералните торове в земеделието за сметка на органичните.

Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент одобри с 30 на 3 гласа и 4 въздържали се проектозаконодателство, което насърчава използването на рециклирани материали за производство на торове.

То също улеснява пазарния достъп на иновативни органични торове и въвежда изисквания за по-ясно етикетиране с цел производителите и потребителите да са по-добре информирани.

Производителите, които не искат да спазват по-строгитe европейски изисквания за съотношението на естествени към минерални торове, ще трябва да се съгласят да продават продукцията само на вътрешния пазар на страната си. Националните власти ще могат да разрешават само у дома торове, които не съответстват на европейските правила.

Според текста, гласуван днес от комисията, съдържанието на тежкия метал кадмий във фосфорните торове трябва да падне от 60 милиграма на килограм сега на 40 милиграма след три години и на 20 милиграма след девет години.

Парламентът трябва да гласува законодателството в пленарно заседание през октомври, след което ще започнат преговори по него с държавите членки.

Днес само 5% от отпадъчните органични материали се рециклират, за да бъдат използвани като торове. Обаче рециклираните биоотпадъци могат да заместят до 30% oт минералните торове, информира clubz.bg.

Сега ЕС внася годишно 6 милиона тона фосфати. Може да намали това количество с 2 милиона тона, ако ги замести с рециклирани органични отпадъци.

Досегашната регулация не покрива почти половината от торовете на европейския пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *