Европа ще инвестира в облачни инфраструктури

Според данни от мониторинговия доклад IDC WW Quarterly Cloud Infrastructure Tracker, през първото тримесечие на 2016 г. разходите на компаниите за сървъри, системи за съхранение на данни и маршрутизатори за създаване и развитие на облачни инфраструктури в региона на Европа, Близкия изток и Африка са нараснали до 1,3 милиарда долара, което е увеличение със 17,6% в сравнение с миналата година. 

Анализаторите отбелязват като интересен факта, че техният дял в общия обем на ИТ разходите за инфраструктурно оборудване в EMEA е надхвърлил една четвърт и вече представлява 25,1%, докато през миналата година този дял е бил само 4%. На фона на ръста на разходите интересен е и фактът, че общият обем на дисковото съхранение за облачна инфраструктура съставлява 29,9%, което е по-малко с 6,1% в сравнение с аналогичния показател за година по-рано.

Според анализатори от IDC, до 2020 г. се очаква ръст на облачния сегмент до 10,7 милиарда долара, като неговият дял ще достигне 46,4% от всички разходи за инфраструктурно оборудване. Секторът на инфраструктурни решения за облака ще бъде един от най0бързо растящите в региона, докато в същото време секторът на традиционните решения едва ли ще расте.

В Западна Европа разходите за облачна инфраструктура се разпределят по равно между корпоративни системи за съхранение (42%) и сървъри (45%), като разходите за тези решения в сравнение с миналата година са нараснали с 12 и 16,6 на сто съответно информира cio.bg.

Развиващите се пазари на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка обезпечават 15% от всички инвестиции в инфраструктурно оборудване за облака в EMEA, направени в първото тримесечие на настоящата година. Задържащ фактор в частност е ситуацията на руския пазар. Разходите за облачна инфраструктура са 17% от всички разходи за сървъри, системи за съхранение и мрежово оборудване от корпоративно ниво, а разходите за публични облаци са около 47% от всички разходи.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *