Европейската комисия обяви вчера, че започва масови проверки на пазара на енергийни услуги

Европейската комисия обяви вчера, че започва масови проверки на пазара на енергийни услуги, след като резултатите от проведено проучване показаха, че
по-малко от две трети от потребителите са доволни от доставчика си на електричество
. Това е едно от най-ниските нива на удовлетвореност откакто се провежда проучването, пише EUobserver.
В същото време, сметките за ток „отнемат“ най-голяма част от семейните бюджети – средно около 5,7 на сто. Около 60 процента от анкетираните съобщават, че доставчикът им на ел. енергия е увеличил цените, а само около 3% от респондентите – че цените са свалени.
От изследването става ясно още, че има огромни разлики в цените на електричеството в отделните страни членки на Европейския съюз. Например, германците и белгийците плащат с около 50% повече, отколкото поляците. Наблюдават се съществени разлики и в цените на различни доставчици, които оперират на един и същи пазар.
Въпреки това, не са много потребителите, които са решили да преминът към услугите на друг доставчик на електричество или природен газ. Към подобна стъпка прибягва само един от десет.
Резултатите от проведеното проучване съвпаднаха с постоянните жалби на потребители, потребителски организации и агенции, които получаваме през последните 18 месеца. Ето защо решихме пазарът на енергийни услуги – електричество и природен газ – да бъде наша основна „мишена“ през годината, обясни предприетата проверка еврокомисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева.
Проверките, които Брюксел предприема, целят
да разкрият как точно функционира пазарът на енергийни услуги по отношение на потребителите
, като ще се сравняват офертите и ще се разкрият нелоялните търговски практики и методи за формиране на крайните сметки на потребителите.Европейската комисия смята, че
стартирането на подобни проверки ще подпомогнеопитите на ЕС да либерализира националните пазари на енергийни услуги
, които срещат сериозен отпор от страна на действащите в отделните страни членки монополисти.
Други две проблемни за Брюксел сфери са банковият сектор и транспорта, посочва докладът, обобщил резултатите от проведеното проучване. От Брюксел смятат да инициират проверки и на тях, но това ще се случи в близко бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *