Европейската комисия одобри придобиването на „Теленор“

Европейската комисия официално одобри придобиването на дейността на норвежкия телеком Telenor в България, Сърбия, Черна гора и Унгария от чешката група PPF, собственост на най-богатия чех Петр Келнер.

Резултат с изображение за петър келнер

. Решението на ЕК идва само 11 дни след като българската Комисия за защита на конкуренцията спря сделката за „Нова телевизия“, която също трябваше да стане собственост на PPF.

Сделката се разглежда от ЕК, защото включва придобиване в няколко европейски държави. Общата сума по транзакцията е 2.8 млрд. евро, като според предварително подписания договор българското звено се оценява на 810 млн. евро.

„Предложените транзакции няма да навредят на конкуренцията. На първо място, няма да има хоризонтални припокривания, защото дейностите на компаниите са в различни територии, в които имат отделни лицензи за телекомуникационни операции. Вертикалните връзки между компаниите също няма да бъдат проблемни“, се казва в решението на ЕК.

В предишно обсъждане на предложеното придобиване от страна на PPF Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия засегна и сделката за „Нова броудкастинг груп“ в България. Според европейския регулатор тя не създава антимонополни притеснения в комбинация с „Теленор България“, информира в.Капитал.

По план

От норвежката Telenor коментираха през февруари, че придобиването трябва да бъде приключено през третото тримесечие на годината. Въпреки че за телекомуникационните си операции в Чехия и Словакия PPF използва търговската марка O2 (на испанския телеком Telefonicа, който беше предишният собственик на активите), очакванията са, че поне за следващите две години българската „Теленор“ няма да смени името си. Telenor купи оператора „Глобул“ от гръцката OTE през 2013 г., като тогава плати 717 млн. евро.

В България „Теленор“ има годишни приходи за 2017 г. от 675 млн. лв., както и над 3.1 млн. абонати към края на първото полугодие на 2018 г. Печалбата за 2017 г. преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) е 247.2 млн. лв.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *