Европейската комисия представи нови регулации за тютюневите изделия

Данните за катрана, никотина и въглеродния оксид, за които се смята, че са подвеждащи, трябва да бъдат заменени с текст, че тютюневият дим съдържа над 70 вещества, причиняващи рак.
Производителите вече няма да могат да поставят надписи, определящи цигарите като „леки“, „меки“ или с „ниско съдържание на катран“, както и да използват добавки, които придават характерен привлекателен вкус на шоколад, ванилия или ментол, съобщи новият комисар по здравеопазването Тонио Борг.
Тютюнът трябва да има вид и вкус на тютюн – за да попречим на младите хора да започнат да пушат. Никой не започва да пуши на 50 или 60 години – всички данни показват, че 94 на сто от хората са запалили цигара преди 25-годишна възраст, заяви Тонио Борг.
Той остави в сила и забраната за специфичния тютюн за дъвчене. Заради него предшественикът му Джон Дали се оказа в центъра на лобистки скандал и бе принуден да подаде оставка.
Забрана за използването на ориенталски тютюни, от каквато се опасяваше България, не е предвидена в директивата. Очаква се, ако бъде своевременно приета от Европарламента и Съвета, тя да влезе в сила след 3 или 4 години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *