Европейската сметна палата проверява пътищата с парите от ЕС

Европейската сметна палата ще провери дали пътищата в България, направени с пари от ЕС, вършат работа и дали отпуснатите средства осигуряват напредък на държавите към навременно завършване на мрежата и по-добра свързаност за гражданите. Проверки ще има също в Чехия, Полша и Испания.

Резултат с изображение за европейска сметна палата

Целта на ЕС е до 2030 г. да бъдат завършени 9 основни коридора с дължина около 40 000 км – от Балтийско море до Атлантика и от Скандинавия до Средиземноморието. Друга цел е завършване на широкообхватната мрежа до 2050 г., която ще осигури достъпност и свързаност на всички региони в Европа.

Финансирането от ЕС за пътна инфраструктура в периода 2007-2020 г. възлиза на около 82 млрд. евро. Основна част от парите отишли в страните от Централна и Източна Европа. България до този момент е получила над 3 млрд. лева от ЕС за магистралите „Тракия“, „Марица“ и „Струма“ и за по-малки пътища, като всички те попадат в обхвата на европейските транспортни коридори, информира в.24часа.

Страната ни очаква близо още 3 млрд. лева от ЕС, които ще отидат основно за довършването на „Струма“, за изграждането на магистрална връзка от Калотина до околовръстния път на София, за магистрала от Русе до Велико Търново и още няколко проекта.

„В последните десетилетия финансирането от ЕС е помогнало да се подобрят транспортните връзки между държавите и техните региони, но в пътната мрежа все още съществуват пропуски, липсващи връзки и места с недостатъчен капацитет“, смята Джордже Пуфан, член на Европейската сметна палата, който отговаря за одита. „Има риск цялата основна мрежа на ЕС да не бъде завършена навреме“, предупреждава той.

Очаква се транспортът в ЕС да изисква 500 млрд. евро за периода 2021-2030 г., но инвестициите в инфраструктура били намалени след финансовата криза от 2008 г.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *