Европейската централна банка печели пари от кризата

Европейската централна банка ЕЦБ е спечелила 17 млрд. евро /24.26 млрд. долара/ благодарение на финансовата криза, пише днес холандският вестник Фолкскрант.
Говорител на банката, чиято централа се намира във Франкфурт, посочи обаче, че ЕЦБ няма да коментира нформацията във вестника.
Според изчисления на Фолкскрант ЕЦБ е получила 19.2 млрд. евро от лихви по кредити на стойност 14 трлн. евро, предоставени от септември 2008 година. Повечето банки впоследствие са депозирали кредитите си в ЕЦБ, която им е платила лихви от 2 млрд. евро.
Един кредит от 442 млрд. евро, предоставен на по-големите европейски банки през юни, е бил особено печеливш за ЕЦБ, пише в. Фолкскрант.
Лихвата по този едногодишен кредит е била 1 процент. ЕЦБ е отпуснала заема с намерението банките да предоставят тази сума на корпорации и потребители, за да стимулират европейската икономика. Банките са депозирали 75% от тази сума в ЕЦБ, която им е платила лихва от 0.25%. Останалите 0.75% са печалба за ЕЦБ.
Фолскрант подчертава, че става дума единствено за печалба на хартия, тъй като централната банка няма планове да инвестира или харчи парите. Все пак потребителите могат да бъдат спокойни, че парите на данъкоплатците, използвани за спасяването на банки, не са изгубени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *