Европейските акции се понижиха в петък

Акциите на Стария континент се понижиха в петъчната сесия въпреки по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ, след като безпокойството относно Украйна се завърна на пазарите, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,5% до 1 348 пункта, като се колебаеше между печалбата и загубата през по-голямата част от сесията. Британският FTSE-100 прибави 0,2% до 6 822 пункта, но германският DAX отстъпи с 0,5% до 9 556 пункта, а френският CAC 40 спадна с 0,7% до 4 458 пункта.

Американската икономика е създала нетно 288 хил. работни места през април (на сезонно изгладена база) – най-високият темп от януари 2012 г., а безработицата е спаднала от 6,7% на 6,3% – наи-ниското ниво от септември 2008 г. Икономисти очакваха ръст на заетостта с 215 хил. работни места и коефициент на безработица от 6,5%.

„Докладът за заетостта е доста силен на пръв поглед, но по-детайлният поглед смекчи ентусиазма ни“, коментира Дан Грийнхаус, главен стратег в BTIG. „Не само че спадът на безработицата се дължи изцяло на понижението на икономическата активност (от 63,2% на 62,8%), но и данните за броя на отработените часове, както и почасовото заплащане, са слаби“, обяснява Стивън Ричиуто, главен икономист в Mizuho Securities.

Развитието на ситуацията в Украйна повлия на борсовата търговия, след като проруски бойци свалиха два украински хеликоптера на фона на ожесочаването на сраженията за Славянск. В Одеса един човек е загинал по време на сблъсъци между поддръжници на единството на Украйна и проруски активисти. Президентът Путин смята, че антитерористичната акция на Украйна в Славянск е в противоречие с мирния план от Женева, докато според Киев Москва не е предприела нищо за успокояване на напрежението в Източна Украйна.

„Несигурността взема връх“, изтъква Ранди Фрдерик, управляващ директор в Charles Schwab, визирайки информацията, че Русия е призовала за среща на Съвета за сигурност на ООН относно операциите на украйнската армия в източната част на страната.

Икономическите данни от деня показаха, че безработицата в еврозоната през март е останала на нивото от 11,8%, докато младежката безработица се е понижила от 24% на 23,7%.Производственият сектор в еврозонатапък се е разширил по-бързо от очакваното през април заради по-широкото икономическо възстановяване.

Акциите на Royal Bank of Scotland скочиха с 10%, след като печалба на банката преди данъци за първото тримесечие се утрои на годишна база до 1,6 млрд. паунда (2,7 млрд. долара).

Книжата на InterContinental поскъпнаха с 8%, след като хотелската верига оповести силни приходи през първото тримесечие и обяви, че ще плати специален дивидент.

Акциите на AstraZeneca се понижиха с 0,2%, след като британската фармацевтична компания отхвърли подобрената оферта за поглъщане на американския гигант Pfizer на стойност 50 паунда за акция.Panmure Research препоръча на инвеститорите да изчакат трета оферта, която може да вдигне цената до 55 паунда на акция. Анализаторите потвърдиха препоръката си „купува“ и целевата цена от 54 паунда за акция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *