Европейските банки продават за 500 млрд. евро кредити

Консултантската компания PwC, която съветва множество банки при продажба на активи, изчислява, че европейските кредитори имат почти € 2.5 трилиона неосновни активи, с които могат да се разделят.
На тази база се очаква продажбата на кредитни портфейли с номинална стойност от € 50 млрд. през 2012 г. и € 500 млрд. за следващите пет години.
Инвеститорите, анкетирани от PwC, прогнозират, че продажбите на активи от европейските банки ще достигнат апогея си през следващата година. Тогава финансовите институции ще започнат да планират погасяване на заемите от Европейската централна банка.
ЕЦБ наля повече от € 1 трлн. евтини тригодишни заеми в банковата система на еврозоната, с надеждата да предотврати задаващата се кредитна криза.
Инвеститорите показват най-голям интерес към кредитите, обезпечени с търговски недвижим имот, показва проучването.
Затегнатите условия на кредитиране ще увеличат дела на просрочените задължения на европейските компании от 2.3 на сто до 6 на сто в края на годината. Такъв тип активи привличат рискови играчи като хедж фондове и частни инвеститори с големи капиталови резерви. Повечето от тях са базирани в САЩ, но голямото предлагане води до създаване на повече целеви фондове и в Европа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *