Европейските бизони се завръщат в горите

В опит да превърнат Обединеното кралство в убежище за дивата природа, тръстове връщат на територията му диви бизони, които не са бродили в района от хиляди години.

От 5 години зубри живеят в Източните Родопи - News.bg

Природозащитните организации стартират проект за 1.1 милион евро, финансиран от участниците в People’s Postcode Lottery. Kent Wildlife Trust притежава горите Западен Блеан – един от най-големите природни резервати във Великобритания, информира profit.bg.

Преди това районът е използван за добив на дървен материал, заради което е изпълнен с нехарактерни за района иглолистни дървета,

Внасяме си бизони от Полша — Agrozona.bg

Тръстът опитва да отсече дърветата, но решава, че бизоните са по-добър подход – те ще дадат на природата инструментите и пространството, от които се нуждае, за да се възстанови от нанесените щети. Животните са нещо като еко инженери, притежаващи силата да върнат на тази земя предишната й слава.

Европейските бизони имат уникална способност да променят средата чрез естественото си поведение. Те са близък роднина на вече изчезналия степски бизон, обитавал този район преди хиляди години.

Голямото презаселване - завръщането на бизоните и надеждата за ...

Бизоните променят горите по начин, по който никое друго животно не може, съобщават от Kent Wildlife Trust. Организацията смята, че те са ключови за връщането на други диви животни в района, например славеи и костенурки.

Според Worldwide Wildlife Foundation Великобритания е една от най-изчерпаните откъм природа страни в света. Обемът и разнообразието на дива природа на острова намаляват от десетилетия.

10 любопитни факта за бизоните | © 10-те най

Вече реализирани подобни проекти са се увенчали с успех в други страни, а във Великобритания успешно е възстановена популацията на бобрите.

На територията на страната ще бъдат пуснати четири бизона – един мъж и три женски, през пролетта на 2022 г. Очаква се размножаването им да ги превърне в истинско стадо.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *