Европейските борси откриват новата седмица с повишения

Европейските борси не изглеждат разтревожени от случващото се в Мадрид и откриват новата седмица с повишения, основно заради успокоението, което носи Гърция. Там политическите партии, които държат на реформите и на еврото, печелят подкрепа, според предварителните проучвания на нагласите, извършени през уикенда. Еврото успя да върне част от загубите срещу долара, а петролът поскъпва стабилно.
FTSE 100 Index се покачва с 0.94% до 5 400 пункта.  DAX Index расте с 1.19% до 6 415 пункта. CAC 40 Index добавя 1.03% до 3 079 пункта.
На борсата в Мадрид акциите на Банкия се сринаха с повече от 29% до € 1.11 за лот. Бурята на разпродажбите повлича и другите банки като Bankinter SA (-4%), Banco Popular Espanol SA ( -2.8%), CaixaBank SA (-2%).
Водещият индекс IBEX 35 index потъва с 0.2% до 6 530 пункта. Причина за този масивен спад е най-голямото спасяване на банка в историята, което ще се случи с финансовата инжекция от € 19 млрд. за Банкия.
Лекият американски петрол струва $ 91.70 за барел. Сортът брент се котира при $ 108.54 за барел, което е с 59 цента по-скъпо от петък и е повишение с 0.55% в рамките на настоящата сесия.
Към този час един долар купува 1.2588 евро.
В края на миналата седмица финансовите пазари се разтревожиха за Испания заради зовът за помощ, отправен от третата по големина банка в страната. Опасенията на инвеститорите са свързани не толкова с факта, че близо 3% от БВП е насочен в спасяването на банковата система, а че собствените ресурси може да се окажат недостатъчни и държавата да протегне ръка към международните институции, с което да се превърне в следващата Гърция.
От своя страна Гърция даде индикации през уикенда, че политическата ситуация се стабилизира след като партиите, които подкрепят мерките за бюджетна дисциплина, започват да печелят все по-голяма подкрепа.
Позитивни са сантиментите и заради индикациите, че Германия вече е склонна да подкрепи проекта за издаване на еврооблигации.
Към този час индексите на основните азиатски борси са на положителна територия. Най-високо скачат акциите в Китай.
Nikkei 225 се покачва с 0.09% до 8 587 пункта.  Hong Kong Hang Seng Index расте с 0.25% до 18 760 пункта.Shanghai Shenzhen CSI 300 Index добавя 0.40% до 2 583 пункта.
Преди минути националното статистическо бюро в Китай съобщи, че печалбата на индустриалните компании в Китай е спаднала с 2.2% през април, спрямо резултатът от дейността им към същия период на миналата година. Това доказва, че забавянето на ръста на икономиката се отразява върху големите производители. През април индустрията отчита 407.6 млрд. юана печалба, което се равнява на 64.2 млрд. долара. В същото време държавните компании отчитат спад на печалбата с 9.9% до 457.8 млрд. юана за времето от януари до края на април.
На стоковите пазари фючърсите на лекия американски петрол с доставка през юли поскъпват със 75 цента до $ 91.61 за барел. Сортът брент се котира с 0.40% по-скъпо до $ 108.38 за барел.
Търгуващите с петрол следят изкъсо случващото се в Сирия заради размириците, при които мирни граждани изгубиха живота си. Снощи се появи информация за убийства на деца, което „променя играта“ и може да се превърне в предпоставка за разрастване на конфликта с участието на миротворните военни подразделения на международните нации.
На валутните пазари доларът отслабва, като индексът DXY, който следи представянето му спрямо основните съперници, потъва с 0.48% до 82 пункта.
Еврото поскъпва до $ 1.2598 спрямо $ 1.2514 в петък, когато отчете 22-месечно дъно.
Днес борсата на Wall Street е в почивка заради Memorial Day holiday. Затворен е и пазарът в Южна Корея.
Преди минути силно земетресение разтърси северна Аржентина. По данни на агенция Ройтерс трусът е бил със сила 6.3 степен по скалата на Рихтер.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *