Европейските борси приключиха седмицата с ръстове на индексите

Общоевропейският Stoxx Europe 600 отбеляза ръст от 0,9% до 241,83 пункта. Тази седмица индексът се покачи с 3,5% и вече е с 13 на сто над дъното, което достигна на 22 септември, пише Bloomberg.
В Лондон FTSE 100 се повиши с 1,02% до 5 513 пункта, във Франкфурт DAX 30 добави 0,46% до 5 879 пункта, а в Париж САС 40 се покачи с 0,99% до 3 102 пункта.
Оптимизмът на инвеститорите се подхрани предколедно от данните за поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ през ноември.
Днес членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лоренцо Бини Смаги заяви, че европейските политици не трябва да се отказват от вливане на ликвидност, ако еврозоната бъде застрашена от дефлация.
За разлика от Федералния резерв на САЩ и централната банка на Великобритания ЕЦБ отхвърли категорично възможността да продължи финансовата подкрепа за затруднените държави чрез изкупуване на държавен дълг.
“Не разбирам тези квази религиозни дискусии за количествените улеснения”, коментира Бини Смаги, който ще напусне поста си в края на годината. “Намесата е подходяща, стига условията да го позволяват, особено ако става въпрос за държави, които имат проблеми с ликвидността”, допълни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *