Европейските измерения на минималната работна заплата

Европейският парламент прие резолюция, в която призовава за минимална работна заплата, равни условия на труд за работещите през платформи и по-добро равновесие между професионалния и личния живот.

Принципът, че „трудът е най-добрият начин за борба срещу бедността“ не се прилага за нископлатените сектори, както и за тези, които работят при несигурни и нетипични условия на труд, подчертават евродепутатите. Те приветстват предложението на Комисията за директива за минимални работни заплати, която да гарантира, че те винаги ще се определят над прага на бедността и подчертават, че законодателната рамка за минималните условия на труд трябва да се прилага за всички работници. Иван Нейков, директор на Балканския институт за труда и социалната политика коментира резолюцията:

Предложението, което направи предишният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер за Европейския социален стълб с неговите 20 принципа е средата, в която би трябвало да започне дебатът. Зад минималната работна заплата стоят много важни параметри. Десетки индикатори трябва да бъдат предмет на дискусия. „

Резултат с изображение за „ес заплата“

Иван Нейков очаква в края на мандата на този Европейски парламент да имаме европейските измерения на минимална работна заплата и условия на труд. Макар ЕС да е един от най-богатите региони в света,  95 милиона европейци живеят в риск от бедност, информира bnr.bg.

Социалната ножица между отделните държави е широко отворена, затова Вероника Иванова, която работи в Дания като медицинска сестра е скептична,  че е възможно да бъде постигнато равенство в заплащането за една и съща професия:

Резултат с изображение за „ес заплата“

Това е нереално, няма как да се случи, тъй като това са различни системи. Например стартовата работна заплата на болнична сестра в Дания е 4 хиляди евро на месец преди данъците.“

България остава с най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз. Минималната работна заплата у нас през миналата година е била 1,87 евро на час или 3, 66 лева при 610 лева минимално работно възнаграждение. Данните на Европейския синдикален институт ни отреждат на последно място в Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *