Европейските индекси излязоха на зелено

Европейските пазари преминаха от слънчевата страна на улицата. След като началото на последния ден от работната седмица беше белязано с повече предпазливост, предчувствайки почивката през уикенда инвеститорите дават най-доброто от себе си. Индексът във Франкфурт DAX се вдигна с 1.25% до 5988 пункта, атакувайки 6 хилядната марка. В Лондон FTSE100 се вдига с 1.12% до 5464 пункта, а в Париж CAC40 добавя 1.19% до 3225 пункта.
Днес акциите на банките остават под натиск, като Commerzbank губи над 4% с решението на Goldman Sachs да понижи оценката си за перспективите на ценните книги, предвид рекапитализация в сектора. По същата причина BNP е с 2.17% по-евтина, а Deutsche Bank губи над 2%.
Това банково понижение обаче се компенсира с излишък от оптимизма в технологичния сектор, след като Google публикува тримесечните си силни резултати. Също върху крилете на Google, поскъпват и фючърсите на американските акции.
В момента една акция на Интернет компанията струва 594 долара, ръст от над 6% в търговията след края на работния ден. Дружеството спечели 2.7 милиарда долара през третото тримесечие, 29% скок спрямо резултатите на миналото тримесечие. Има повишение и в приходите от продажби, които достигнаха 7.4 милиарда долара. Паралелно с това през тримесечието са наети почти 2600 служители, което в случая се приема силно положително.
Едно евро купува в момента 1.3803 долара и 106.3234 йени. Йената се смъкна до 77.034 йени за долар. Австралийският долар вече струва 1.0244 щатски, което е признак, че оживлението на рисковите активи продължава.
Оживлението от своя страна оскъпява петрола, като намаляват спекулациите за срив в световното търсене заради нова мащабна рецесия. Брентът се качи с 1.4% до 112.67 долара, а WTI е на 85.31 долара. И да пада, и да се покачва риск апетитът на пазара, златото си знае своето – ръст от почти 10 долара от сутринта до 1677 долара за тройунция. Медта скочи с над 3% до приблизително 7480 долара за метричен тон.
Новината за понижения кредитен рейтинг на Испания не донесе силно негативно начало на европейската сесия. Индексите тръгнаха с леки покачвания, но към този час са на отрицателна територия. По поведението на инвеститорите може да се разбере, че или новината е отдавна изконсумирана от пазара и не е неочаквана за тях или че активността все още е твърде слаба, за да се правят заключения за сантиментите им.
FTSE 100 INDEX пада с 0.05% до 5 400 пункта.  DAX INDEX се понижава с 0.15% до 5 905 пункта. CAC 40 INDEX се понижава с 0.13% до 3 182 пункта.
Предимно на отрицателна територия спряха индексите на Wall Street тази нощ. С понижения се търгуваха акциите на финансовия сектор, за което повлия отчета на J.P. Morgan Chase. Компанията отчете с близо 4% по-ниска печалба за третото тримесечие до $ 6.4 млрд. заради по-високите нелихвени разходи.
Единствено технологичните компании се радваха на подкрепа от пазара. Инвеститорите там очакваха с вълнение отчета на Google, който обаче излезе след сесията. В него пише, че през Q3 компанията е реализирала с 29% по-големи приходи и печалба в размер на $ 2.7 млрд., което прави по $ 8.33 на акция.
DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.35% до 11 478 пункта.  S&P 500 INDEX изгуби 0.30% до 1 203 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX добави 0.60% до 2 620 пункта.
Инфлацията в Китай през септември е скочила до 6.1% спрямо същия месец на миналата година. Това е забавяне на темпа на поскъпване спрямо предходния месец август, когато индексът на потребителските цени отчиташе нарастване от 6.2% на годишна база. Пряко влияние за това има затягането на монетарната политика в Китай. Наред с това по-умерените цени на основните стоки и суровини и липсата на натиск върху цените им заради спадналото търсене от развитите икономики също обясняват понижението при цените.
Тази новина обаче притисна акциите на компаниите, които се занимават с внос на суровини и това се отрази и на индексите.
NIKKEI 225 се понижава с 0.72% до 8 759 пункта.  HANG SENG INDEX потъва с 1.39% до 18 496 пункта. CSI 300 INDEX пропада с 1.12% до 2 632 пункта.
На стоковите пазари петролът се търгуваше с понижение. В американската сесия фючърсите за доставка през ноември спаднаха с 1.6% до $ 84.23 за барел. В азиатската сесия суровината се котира при $ 84.43 за барел, а сортът брент се търгува срещу $ 112.06 за барел, което е поевтиняване с 9 цента.
Във валутната търговия доларът леко се засили към еврото до $ 1.37741 и към японската йена, като единица от него купува 76.90 йени. Освен, че пазарите в САЩ и Азия задават негативен импулс към европейските индекси, инвеститорите на стария континент имат още едно основание да влязат с мечо настроение на пазара днес.
Агенция Standard & Poor’s отряза възможностите на Испания да се финансира евтино като понижи рейтинга на дългосрочните държавните облигации от АА- на АА. Макар да се наблюдава успокоение в икономиката на страната през 2011 година, ние съзираме рискове за растежа на БВП на страната заради голямата безработица и затягането на условията на международните финансови пазари, мотивират се от рейтинговата агенция.
Колегите им от Fitch Ratings също не стояха със скръстени ръце и тази нощ порязаха перспективите през 4 големи европейски банки. Германската Landesbank Berlin Holding AG вече е с рейтинг A+ от АА, британската Lloyds Banking Group PLC е с кредитен рейтинг A вместо АА-, Royal Bank of Scotland Group PLC също е с оценка А вместо АА-, а швейцарската UBS AG е със статус A, понижен от A+.
С предупреждение за преразглеждане на рейтинга им в негативна посока са още 7 банки: Barclays PLC, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group и Societe Generale SA.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *