Европейските и американските борси с радост се разделиха с една кошмарна седмица

Акциите на американските компании поевтиняха доста в минаия петък при старта на търговията на Уолстрийт, която отбеляза края на една много турболентна седмица за борсите по цял свят.

Индексът DJIA се понижава с 215 пункта (спад с 0,85%), широкият индекс S&P500 – с 0,93% и технологичният Nasdaq Composite – с 1,19% – само ден, след като те отбелязаха най-здрав сесиен растеж в рамките на настоящата година, повишавайки се с между 1,4% и 2,2%.

За днешния негативен старт на американската търговия допринасят редица фактори – от подновените притеснения около търговското напрежение САЩ-Канада, до политическата криза в Италия и лошото представяне на британсската икономика през последните три месеца на първото полугодие.

Макар и на по-заден план, остават в сила и опасенията за валутна война между Вашингтон и Пекин. В петък Китайската централна банка определи нов по-висок фиксинг на местната валута от 7,0136 юана за едни щатски долара, след като в четвъртък юанът беше фиксиран непосредствено над важната психологически ниво от 7,000 за долара за пръв път от април 2008-а година насам.

Най-солиден спад бележат технологичните акции след информация от късно снощи на агенция Блумбърг, според която администрацията на Белия дом не е готова да позволи на американските компании да подновят бизнеса си с китайският гигант „Хуавей“ (Huawei), тъй като Пекин отказва да купува селскостопанска продукция от САЩ като част от споразумението за подновяване на търговските преговори. Това води до понижение с 1,45% на технологичния подиндекс на S&P500, като акциите на големи компании като Intel, Apple, Micron Technology и Nvidia Corp. поевтиняват с между 1,3% и 3,64%.

Междувременно президентът Доналд Тръмп отново втвърди реториката си спрямо Китай по време на импровизирана пресконференция пред Белия дом. Тръмп заяви пред журналисти, че САЩ не са готови за сделка с Китай, въпреки че преговорите с Пекин вървят „много добре“. Той добави, че „няма избор“ и ще продължи с текущата тарифна политика спрямо Китай. Тръмп също така предупреди, че подновяването на преговорите на високо ниво през следващия месец „може да бъде отменено“. Американският президент подчерта, че САЩ няма да правят бизнес с „Хуавей“ без по-всеобхватна търговска сделка с Китай.

Инвеститорите изтълкуваха всичко това като знак за нова ескалация на търговското напрежение между двете най-големи икономики в света. Това се отразява негативно и на компаниите от суровинния сектор, като съответният подиндекс на S&P500 се понижава с 0,9%. Солиден спад от близо 8% бележат акциите на Uber Technologies, след като късно снощи компанията за споделено пътуване отчете тримесечна загуба от цели 5,24 млрд. долара.

Днешното напрежение на Уолстрийт следва спада на европейските фондови борси, дължащ се до голяма степен на политическата криза в Италия, след като вицепремиерът на страната и лидер на партията „Лига“ Матео Салвини призова за предсрочни избори. Британската икономика пък се сви през второто тримесечие за пръв път от 2012-а година насам, което допълнително засили притесненията около все по-вероятния Брекзит без сделка на 31-ви октомври.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава към края на днешната търговия с 0,72%, немският DAX 30 – с 1,19%, френският CAC 40 – с 0,98%, а испанският Ibex35 – с 1,26%, докато италианският MIB се срива с 2,51%. Британският FTSE100 се понижава с едва 0,32%, тъй като днешните слаби данни за БВП на Обединеното кралство доведоха до спад на  паунда към ново двегодишно дъно около 1,2060 долара (най-ниско ниво от януари 2017-а година).

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *