Европейските компании имат $700 млрд. кеш за нови сделки

„Блумбърг“

Европейските компании ще посрещнат 2011 г. с почти $700 млрд. в кеш, които ще засилят натиска върху изпълнителните директори да сключват сделки, да увеличават дивидентите и да си връщат акциите.
Общите авоари на 466 компании в Европа възлизаха на $691 млрд. в края на септември, или с 16% повече спрямо края на 2007 г., в която започна финансовата криза, показват данни на „Блумбърг“. Nestle SA, която не публикува доклад за резултатите си през третото тримесечие, също притежава $30 млрд. в кеш.
Най-големите европейски компании се въздържаха от придобивания и плащания тази година, тъй като растящият държавен дълг създаваше риск от снижаване на печалбите и на ръста на приходите. Инвеститорите искат компаниите да използват резервите си през 2011 г., за да стимулират по-голяма възвращаемост на европейските акции, които тази година са на път да отбележат най-малките печалби от повече от десетилетие насам.
„2011 г. ще бъде година на сливания и придобивания и година на възвръщане на активи и по-големи дивиденти – заяви Клаудия Пансери от Societe Generale. – Общият размер на кеша вече няма да нараства толкова бързо, тъй като ще се използва в тези три насоки. Като се има предвид рискът, свързан с държавния дълг, притежаването на сигурни дивиденти и акции на богати на кеш компании е добра защита.“
Total SA, Siemens AG и Daimler AG са сред 12-те компании, всяка от които притежава повече от $10 млрд. в сравнение с 5 млрд. през 2007 г. Nestle, най-скъпата компания в Европа с пазарна капитализация от 193 млрд. швейцарски франка, оглавява списъка на европейските компании с най-много парични резерви, след като на 26 август завърши продажбата на мажоритарния си дял в Alcon Inc. на стойност $28,3 млрд.

Опасения от риск

Европейските изпълнителни директори са изложени на по-голям риск от американските си колеги. Компаниите в Западна Европа обявиха 4374 придобивания за годината до този момент, като 83 от тях са на стойност най-малко $1 млрд. Базираните в САЩ компании до този момент са обявили 7078 придобивания и 135 от тях надхвърлят стойност от $1 млрд. Общата стойност на обявените сделки за годината до този момент е $427 млрд. в Европа спрямо $616 млрд. в САЩ.
„Все още се усеща голямо притеснение във връзка с макроикономическите фактори и компаниите още не са стигнали момента, в който с готовност ще поемат по-голям риск – заяви Ейдриън Фиск от Nomura International Plc. – Тези фактори допринасят за по-малкия брой сключени сделки спрямо същия момент през предишни периоди.“
„Все по-големите парични резерви на компаниите може да привлекат по-агресивни инвеститори и компаниите, които избягват да поглъщат други компании, на свой ред може да се превърнат в цели“, заяви Торстен Винкелман, който помага за управлението на капитала от 3,5 млрд. евро на Allianz Global Investors.
ACS SA, испанска строителна компания с дълг на стойност повече от 10 млрд. евро, се опитва да погълне германската строителна компания Hochtief AG, която на практика няма дългове.
„Много е вероятно големи световни компании да придобият богати на кеш европейски играчи – посочва Винкелман. – Сливанията и придобиванията започват да стават все по-вероятна стратегия в Европа.“
Сред компаниите, които започнаха да отварят портфейлите си, е Siemens, най-голямата европейска инженерна компания. Базираният в Мюнхен гигант съобщи, че ще увеличи дивидентите си с 69% през 2010 г., след като ги бе замразил в продължение на три години. Siemens притежаваше в брой повече от $19 млрд. в края на фискалната година, след като три години се въздържаше от големи придобивания.
След обявяването на по-високите дивиденти финансовият директор на Siemens Джо Кезер съобщи на 11 ноември, че капиталовият излишък е „луксозен проблем“. Кешът, който притежава Siemens, достигна рекордни нива и е трети по големина сред анализираните компании, показват данните на „Блумбърг“.

Възвращаемост на печалбите

„Компании като Nestle, които имат големи парични резерви, имат предимството, че могат да поемат загубите и да останат в по-трудни пазари, докато съперниците им се откажат“, смята Томас Русо, партньор в Gardner Russo & Gardner в Ланкастър, Пенсилвания.
Компаниите натрупаха кеш не само като избягваха придобивания и по-високи дивиденти. Възвращаемостта на печалбите също допринесе за това, като печалбите за акция скочиха с 31% в 329-те компании, включени в индекса Stoxx Europ 600, които до този момент са обявили резултатите си за тримесечието. Приятните изненади бяха двойно повече от лошите, показват данните на „Блумбърг“.
По-високите печалби обаче не са успели да се трансформират в печалби на фондовата борса поне до този момент. Индексът Stoxx Europe 600 за годината се е повишил с 3,3% до момента и вероятно това ще бъде най-слабият му скок от 1992 г. насам. Миналата година индексът се повиши с 28%, след като през предходните две години беше отбелязал спад.
„Не смятаме, че финансовата криза е напълно приключила и затова се придържаме към органичен растеж с малки придобивания – заяви Пиер-Франсоа Риолачи, икономически директор на Veolia Environnement, френската компания за ВиК услуги. – Трябва да положим голямо старание при управлението на парите.“

Повече инвестиции

При липсата на сделки компаниите инвестират част от парите си във вече съществуващи фабрики и продуктови линии. Volkswagen AG, най-големият автомобилен производител в Европа, ще инвестира 51,6 млрд. евро в автомобилната индустрия през следващите пет години. BASF SE, най-голямата химическа компания, заяви, че ще похарчи 9-10 млрд. евро за основния си химически комплекс в Германия, като осигури 33 000 работни места.
Пиер-Андре дьо Шалендар, главният изпълнителен директор на френския производител на строителни материали Compagnie de Saint-Gobain SA, заяви, че ще използва част от натрупаните пари на компанията, за да финансира органично разширяване, докато придобиванията ще увеличат растежа средно с 3 до 4 процентни пункта през идните години.
„Намалихме инвестициите по време на кризата през 2009 г. – сподели Дьо Шалендар, чиято компания съкрати 4000 работни места през 2008 г., за да успее да оцелее в периода на тежък спад в строителния сектор.- Ръстът обаче започва да се завръща, особено в нововъзникващите икономики, така че планираме отново да увеличаваме инвестициите си.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *