Европейските пазари се стабилизират

Акциите, паундът и петролът възстановиха част от загубите

Европейските акции поскъпнаха във вторник, след като инвеститорите започнаха отново да купуват, възползвайки се от понижените цени на активите след два дни разпродажби. За стабилизирането спомогна повишаването на цените на петрола и спекулациите, че големите централни банки ще предприемат по-координирани действия за ограничаване на последствията от референдума във Великобритания.

Повишен обем

Общоевропейските индекси FTSEurofirst 300 и STOXX 600 напреднаха с по около 3%, след като предишните два дни изгубиха по над 10% от стойността си. Всички големи национални индекси в региона се покачиха, като германския DAX напредна с 2.6%, френския CAC 40 – с 3.1%, а британският FTSE 100 поскъпна с 2.8%. Обемът на търгуваните акции в Европа бе със 73% над средните нива за последните 30 дни, а на британската фондова борса увеличението бе почти двойно, отбелязва Bloomberg.

Възстановяването бе поведено от акциите в британския и европейски банков сектор, които бяха най-тежко ударени от разпродажбите. Акциите на британската Barclays поскъпнаха с 6.%, а тези на германската Deutsche Bank – с 3.5%. Автомобилният концерн Volkswagen напредна с 4.3%, след като представи споразумението за обезщетение на щатските регулатори и потребители, засегнати от скандала с вредните емисии. Швейцарският хранителен гигант Nestle поскъпна с 3.9%, след като избра Улг Марк Шнайдер за нов главен изпълнителен директор. Акциите на големите енергийни компании също възстановиха част от натрупаните предишните дни благодарение на стабилизирането на цените на петрола.

Един от факторите, който помага за успокояването на инвеститорите, е това, че няма сигнали британските или европейските политици да бързат с активирането на член 50 от Лисабонския договор, който регламентира излизането на страна – член от евросъюза. „Предвид размер на разпродажбите от последните два дни е естествено да има някакви възстановяване. Това, че не се бърза с активирането на член 50, донякъде помага нещата да се успокоят“, коментира пред Reuters Ин Марк Валаху, фондов мениджър в Clairinvest.

„Акциите се възстановяват на фона на очакванията, че ще има координирана интервенция от страна на централните банки“, коментира пред Bloomberg Джон Пласа, брокер в Mirabaud Securities. „Централните банки биха могли да върнат доверието на пазарите, като заявят на всички, че са готови да действат. Ако пазарите не получат такава подкрепа, отново ще има спад“, добавя той.

Валути и суровини

Британският паунд поскъпна с 1.1% спрямо долара и с 0.6% спрямо еврото. В понеделник курсът спадна до най-ниските си нива от 31 години. Паундът поскъпна и с 1.3% спрямо йената, а еврото напредна с 0.4% спрямо долара.

Златото, което бе сред малкото печеливши през предишните сесии заради търсенето на сигурни активи, изгуби около 0.7%. Цените на петрола сорт брент се повишиха с над 2.2% до 48.80 долара за барел, след като стачка в Норвегия застраши доставките от един от най-големите производители в Европа.

 

 

capital.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *