Европейските пари са основният ускорител на икономиката ни

Не бива да позволяваме травмите от 2014 година да повлияват на инвестиционните намерения на ниво компании и ниво държава. Искам да ви уверя, че европейските пари ще бъдат основния ускорител на икономиката ни, каза Томислав Дончев.

Вицепремиерът с ресор икономическа политика коментира, че „пътят към разработването, кандидатстването и получаването на финансиране не е най-голямото предизвикателство. Най-голямото е как се излиза успешно от изпълнението на един проект с минимум финансови щети и с добри резултати“.

По повод опасенията на бизнеса, че инвестиционният потенциал през 2015-а ще бъде нисък, какъвто е бил през 2014 година, Дончев посочи, че понякога песимизмът може да бъде лош учител.

С уговорката, че не е добре икономиката да се базара само на европейски пари, той обясни, че като нова държава членка, България не може да си позволи в следващите години да се развива и модернизира без евросредства.

От своя страна премиерът Бойко Борисов, който участва във форум за оперативна „Иновации и конкурентоспособност“, заяви, че България ще има 90% усвояване на евросредствата.

Според статистически данни към края на април тази година страната ни е усвоила над 76 на сто от ресурса за програмния период 2007-2013 година, а за 2014-2020 ще разполагаме с възможността да усвоим 32 млрд. лв. от европейските фондове.

Премиерът Борисов съобщи, че се очаква ЕК да обяви, че новата Програма за развитие на селските райони е одобрена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *