Европейските фондови пазари са паднали заради гръцката криза

Европейските акции са спаднали в резултат на финансовата криза в Гърция, според британския вестник The Guardian. Индексът на британския FTSE 100 падна с 2%, на френският CAC и немският DAX – с 4 на сто. Акциите на някои европейски банки са имали много по-голям спад, губейки в цената си повече от 10 процента.

Гръцкото правителство реши в неделя, 28 юни, за да затворите банките до 06 юли и да въведе дневен лимит за теглене на 60 евро на ден от една сметка на човек. Финансовите министри на страните от еврозоната отхвърлиха искането на Гърция за удължаване на антикризисната програма за помощ, която изтича на 30 юни.

Японски индекс Nikkei падна близо с 3%, а Hang Seng Index в Хонконг падна с 2.5%.. Цените на петрола също се отбелязаха рязък спад с повече от един долар до 62.1 долара за барел марка Brent. Въпреки това, златото, което служи като „убежище“ за инвестиции по време на криза, скочи с 0,7% до 1 183 долара за тройунция.

„ Гръцката икономика предизвика торнадо на финансовите пазари“, – каза главеният анализатор в CMC Markets UK Майкъл Хюсън, сравнявайки ситуацията в Гърция с подобна финансова криза от 1994 г. в Мексико. Независимо от факта, че докато страната е успяла да избегне хиперинфлацията, националната валута – песото девалвира-с 49 процента, а доверието на чуждестранните кредитори не успя да се възстанови. Според експерта, икономическия срив в Мексико преди повече от 20 години доведе до „урагана“ на финансовите пазари в Китай.

Анализатори твърдят, че гръцката криза би оказала негативно влияние към други икономически по-слаби страни от еврозоната. „Събития в Гърция показват, че сегашната архитектура на еврозоната е уязвима,“ – каза Франсис Яред от Deutsche Bank. Според него, ако Европа не предприеме сериозни стъпки към по-голяма интеграция, ще станем свидетели на едно драстично увеличение на цената по заемите за държави като Португалия и Испания.

30 юни е деня, когато изтича помощта за Гърция, една страна трябва да плати на Международния валутен фонд (МВФ) на 1 милиард 538 000 000 евро.. Според кредиторите, гръцкото правителство трябва да намали разходите, включително и социалните разходи. Гръцкият премиер Алексис Ципрас е отказал да предприеме тези стъпки, като предлага да се увеличат данъците в страната. Освен това, в обръщението си към парламента, той призова гражданите да кажат на предстоящият референдум категорично „не“ на „унизителните предложения“от страна на кредиторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *