Европейският съюз няма да се откаже от политиката на строга финансова дисциплина

Това се договориха лидерите на 27-те по време на вчерашния, първи ден от пролетния Европейски съвет, който ще продължи и днес в белгийската столица.
ЕС няма да изложи на риск финансовата си стабилност и ще продължи да се придържа към стратегията за фискална дисциплина. В същото време обаче ще прилага структурни реформи, които да стимулират икономиката и заетостта. Около това се обединиха европейските лидери, които, според председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, си дават ясна сметка, че за някои страни бремето на икономиите наистина е станало непосилно. По думите му, досегашната стратегия дава резултати и еврото днес е много по-стабилно, отколкото преди година, но броят на безработните е станал неприемливо голям.
Безработицата, особено младежката, е била най-обсъжданата тема, подчерта и председателят на Европейския съвет  Херман ван Ромпой, като добави, че за да преодолее по-бързо социалните последици от кризата, ЕС трябва да приложи серия мерки, сред които водещи са подкрепа за малкия и средния бизнес и намаляването на бюрократичните пречки пред него. Същевременно, за да повишат приходите си, страните-членки снощи се договориха да търсят по-добра събираемост на данъците и по-ефективни действия срещу данъчните измами.
През днешния, втори ден от Европейския съвет разговорите ще бъдат на различна тема:  отношенията Европейски съюз – Русия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *