Европейски форум за социална икономика стартира утре

Европейски форум за социално предприемачество ще се проведе от утре до 2-ри април в Панаирното градче в Пловдив. Продукти ще представят повече от 100 социални предприятия и кооперации от 16 страни. Деловият форум, шести пореден, е  единствен по рода си в Европа. Той е част от Европейския форум за социално предприемачество, който представя фирми и организации на хора с увреждания, мерки за тяхното насърчаване и възможности за партньорство в рамките на ЕС. Проявата се радва на все по-голям интерес от страна на бизнес партньори, медии и широката публика.

Организатори на проявата са Европейската комисия, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия (CECOP), Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за хората с увреждания, а партньор и домакин от българска страна е Международен панаир Пловдив.
Над 50 милиарда евро е годишният оборот на предприятията, в които са заети основно хора с увреждания – сочат данните на Европейската конфедерация на производствените кооперации и социални предприятия, която обединява 25 национални федерации от 16 държави. Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации, който е и вицепрезидент на Европейската конфедерация на производителните кооперации /CECOP/, делегат в CCMI – Консултативната комисия по индустриални промени към Европейския икономически и социален комитет и член на Икономическия и социален съвет на Р.България и на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. обясни: Ще има много силно представяне на детски дрешки и продукти, ще има биопродукти, биоземеделие, хранителни продукти.
Някои от трудово-производителните кооперации на хората с увреждания имат договори със среднообразователни училища и шият униформи за учениците. Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания припомни, че в центровете и защитените жилища за хора с увреждания е застъпена трудовата терапия и арт терапията: Тези хора са полезни и могат да бъдат използвани с целия капацитет, който имат. 690 000 са хората с трайни увреждания, от тях 407 880 лица са в пенсионна възраст. Едва 1.7 на сто от хората с увреждния са били включени в програмите за осигуряване на заетост.

Всяка фирма, която отговаря на определени изисквания, може да се регистрира в Агенцията за хората с увреждания и да получи правото да използва знака „Произведено от хора с увреждания“. Освен труднодостъпната среда за хората с увреждания, заплащането в някои от трудово-производителните кооперации е под минималната заплата, коментира Стилиян Баласопулов.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *