Европол очаква нова кибератака днес

Рекетьорите се прицелват главно във фирми, от които искат по 300 долара откуп, за да отключат компютрите им.

Кибератаката, която поразява света от петък, вече е взела „200 000 жертви, главно сред фирми, в поне 150 държави“, заяви вчера директорът на Европол Роб Уейнрайт. В интервю за британската телевизионна компания Ай Ти Ви той каза, че са регистрирани смущения в работата на администрациите почти навсякъде, както и в няколко банки. Европейската полицейска служба се опасява от нови атаки на вируса в понеделник.

„Имаме всяка година операции в отговор на около 200 кибератаки, но подобно нещо не сме виждали“, заяви той. Според него броят на пострадалите ще продължи да расте със започването в понеделник на новата работна седмица. Уейнрайт каза, че атаката е безразборна, бързо разпространяваща се и уникална, тъй като вирусът на един компютър може автоматично да се разпространи през цялата мрежа.

По думите му Европол работи с ФБР, за да открие отговорните лица, като добави, че зад атаката не стои само един. Въпреки това киберпрестъпленията остават в „ъндърграунда“ и идентифицирането на хакерите и тяхното местоположение става все по-трудно. Мотивите на извършителите вероятно са криминални, защото искат откуп от 300 долара, платими във виртуалната валута биткойн, за да възстановят достъпа на пострадалите до криптираните програми.

От хакерската атака са засегнати болници във Великобритания, испански телекомуникационен оператор, офиси на американска куриерска фирма, компютри на руското МВР, жп гари в Германия, автомобилни фабрики във Франция, училища в Китай и много други.

Нов вид криптовирус, наречен „ИскамдаПлача“ (WannaCry) се разпространява през слабо място в комуникационен протокол за връзка между сървъри по света, използващи операционната система „Уиндоус“. Корпорацията „Майкрософт“ е обновила в петък версиите на операционните си системи, които още поддържа, и е добавила безплатна антивирусна програма, информира segabg.com. Пуснати са и ъпгрейди за остарелите Windows XP, Windows 8 и Windows Server 2003, които компанията спря да поддържа, но все още се използват широко по света. Специалисти откриха уязвимост на вируса и от събота неговото разпространение се забави.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *