Европрограмите за транспорта и бизнеса – най-проблемни

Най-проблемните оперативни програми са “Транспорт” и “Конкурентоспособност”, а най-добрите от гледна точка на сключени договори и извършени разплащания – “Развитие на човешките ресурси” и “Административен капацитет”. Някъде по средата са програмите “Регионално развитие” и “Околна среда”, които се развиват с добри темпове. Това коментира министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.
Проблемните програми
Оперативна програма “Транспорт” е с най-ниски показатели по сключени договори и разплащания. По нея има и изключително ниска проектна готовност. Има обаче някои ключови проекта, които ще стартират и ситуацията в цифри ще се промени, казва Дончев. По програма “Конкурентоспосбност” се бавят плащанията към фирмите, макар че темпът на договаряне е сравнително добър, допълни той.

Мъмрене или похвала
Преди да замине за Брюксел Дончев е получил писмо от Генерална дирекция “Регионална политика” към Европейската комисия. В него шефът на дирекцията Дирк Анер отправя критики към изпълнението на Оперативна програма “Транспорт” и настоява за увеличаване на темпа на сключване на договори и плащания. В него обаче има положителна оценка за извършеното по отношение на Оперативна програма “Околна среда”. Това е най-доброто писмо, което България е получавала, коментира Дончев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *