Българинът яде най-евтиното барбекю в Европа

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС, показват данни от анализ на Евростат под наслов „Да си направим барбекю“, за цените на пазара на месото през 2016 г. Българинът харчи средно по 56 на сто на година за консумация на различни видове месо, при среден показател за ЕС – 100 процента, като по-евтино барбекю се открива само в Полша – 53 на сто от средноевропейските цени. По данни на НСИ през миналата година средната консумация на месо на лице от домакинството е била 32 кг на човек.
Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото – по 12 кг средно на лице годишно. Следват: свинско – 10 кг, кайма смес – 7 кг, говеждо или агнешко – по 1 кг, от други животни – 2 кг и др.
Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.
Пак според тях, родното производство на птиче месо задоволява около 60 на сто от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.
Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а големите производители на свинско с над 20 000 глави са около 5-6, показват данни на експертите.
Според тях консумацията на месо в страната през 2020 г. ще достигне около 38-40 кг на човек от населението.
Най-скъпото барбекю е в Дания, а най-евтиното в Полша. През миналата година най-скъпо за месо са плащали жителите на Дания – средно по 140 процента, а най-евтино – в Полша – по 53 процента, при среден показател за ЕС 100 процента, отчита Евростат. Все пак европейският рекорд за най-скъпо месо е при швейцарците – 258 на сто или 158 процента в повече от средния показател за ЕС. Значително над средното за ЕС плащат за барбекю и в Норвегия и Исландия – по 158 на сто.
Сред нашите съседи най-евтино е месото в Сърбия – 54 процента от средноевропейския показател. В Македония барбекюто е 57 на сто, в Румъния – 59 на сто, в Турция – 60 на сто, а в Гърция – 90 на сто при среден показател 100 процента за ЕС.
Според прогнози на Европейската комисия от края на 2016 г. потреблението на свинско месо в ЕС ще се свива и за това са отговорни вкусовете в по-старите държави членки, в които има вековни традиции в консумацията на говеждо и телешко. Цените на свинското обаче ще продължават да са по-достъпни в сравнение с тези на говеждото и телешкото.
Очаква се през тази година в световен мащаб да бъдат произведени над 70 млн. тона говеждо месо, а свинското месо да си остане най-търсеното червено месо в света с годишно производство от близо 119 млн. тона.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *