Евростат отчете влошаване на строителството

Производството в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се сви през октомври, докато строителството в рамките на България отбеляза солиден подем за пръв път от пет месец насам, показват последни данни на Евростат, предаде БНР.

Строителството в ЕС се понижи през октомври с 0,7% спрямо септември, когато се сви с 0,2 на сто, като това представлява влошаване на производството в строителния сектор за трети пореден месец. В същото време строителството в еврозоната се сви с 0,4% след анемичен растеж с 0,1% през предходния месец. Това представлява най-слабо представяне на строителната сфера в ЕС от януари насам и в еврозоната от март насам. На годишна база строителството в еврозоната и в ЕС забави темпото си на растеж през октомври до 2,0% съответно от 3,5% и от 2,9% през септември. През октомври най-силен ръст в строителството на месечна база е отчетен в Словения (повишение с 8,5%), Унгария (с 5,9%), Словакия (с 5,7%), Чешката република (с 2,9%) и България (повишение с 1,8%), докато най-солидно понижение е регистрирано в Швеция (спад с 2,1%), Обединеното кралство (с 1,6%), Германия (с 1,3%) и Румъния (с 1,3%). Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е Унгария (ръст с цели 38,1%), следвана от Словения (с 29,5%) и Полша (с 18,0%), докато най-солидно влошаване е отчетно в Румъния (понижение с 14,3%), следвана от Испания (спад с 1,2%). Според същото проучване на Евростат обаче, строителството в България отбеляза през октомври солиден скок с 1,8% спрямо предходния месец, когато се сви с 0,3 на сто, информира novini.bg.
Това представлява първо нарастване на строителството от три месеца насам и най-солиден подем от март 2017-а година, когато беше отчетен растеж от 3,6 на сто. На годишна база темпото на растеж на производството в строителния сектор на нашата страна се ускори рязко до 10,1% (спрямо октомври 2016-а) от 6,1% през септември, отбелязвайки най-солиден подем от май насам, когато строителството нарасна с 11,8 на сто (най-силен подем от юни 2015 година, когато се повиши нарасна със 17,3 на сто).
По този показател България се нарежда на пето място по най-добро темпо на растеж сред останалите страни – членки на ЕС и представлява трайно повишаване на строителната бизнес активност от осем месеца насам, след като през март строителството нарасна с 5,2% (спрямо март 2016-а), излизайки на позитивна територия за пръв път от края на 2015-а година.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *