Евростат потвърди рекордния икономически спад в еврозоната

Икономиката на 16-те страни от еврозоната се е свила с 2,5% на тримесечна база и 4,8% на годишна база през първото тримесечие на 2009 г.Брутният вътрешен продуктна 27-те страни от Европейския съюз на свой ред отчита спад от 2,4% в сравнение с последното тримесечие на 2008 г. и 4,5% в сравнение с първите три месеца на 2008 г.
Окончателните данни на Евростат потвърдиха предварителните изчисления, направени преди две седмици. Това е най-силното понижение на брутния вътрешен продукт в рамките на последните 13 години, откакто Евростат изчислява стойността му. То е продиктувано от силното свиване на добавената стойност в индустриалния сектор, следван от финансовия и строителния сектор.
Най-силен спад отчита износът, който намалява с 8,1%. Понижението, което се наблюдава при вноса, е малко по-слабо и възлиза на 7,2%. Инвестиционните разходи намаляват с 4,2%, а потребителските разходи – с 0,5%. Единствено правителствените разходи се запазват непроменени в сравнение с предишното тримесечие.
Брутният вътрешен продукт на САЩ отчете спад от 1,5% през първото тримесечие на 2009 г. след 1,6% спад през четвъртото тримесечие на 2008 година. Икономиката на Япония се сви с 4% през първото тримесечие в сравнение със спад от 3,8% за предходното тримесечие. На годишна база американската и японската икономика се свиват съответно с 2,5% и 9,1%.
Отделни данни на статистическата служба на Европейските общности показаха, че дефлацията на ниво производител в еврозоната се засилва до 1% на месечна база през април. На годишна база производствената дефлация достига 4,6%. Най-силен спад отчитат цените на ниво производител в енергийния сектор – с 3% на месечна и 11,1% на годишна база.
След данните единната валута поевтиня леко до 1,4211 долара за едно евро към 12:40 ч. българско време в сравнение с курс от 1,4279 един час по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *